Tussen 5 en 10% van de borstkankers is een gevolg van een erfelijke, genetische afwijking: de mutatie van de genen BRCA1 en BRCA2. Deze genetische mutatie doet het risico op borstkanker sterk vergroten.
De genen BRCA1 en BRCA2 spelen een rol bij het herstel van DNA. Als een cel zich vermenigvuldigt, kunnen er vergissingen optreden in de nieuwe DNA-keten. Normaal gezien worden die fouten hersteld. Maar als de genen die verantwoordelijk zijn voor dat herstel niet goed werken, kan de fout niet worden hersteld. De nieuwe cel kan dan muteren en een kankercel worden. De abnormale genen BRCA1 of BRCA2 maken de draagster ervan vatbaarder voor borstkanker en voor eierstokkanker.
In samenwerking met dr. Véronique D'Hondt en dr. Martine Piccart (Bordet Instituut).
In samenwerking met dr. Véronique D'Hondt en dr. Martine Piccart (Bordet Instituut).
Sommige vrouwen in de menopauze volgen een hormonale substitutietherapie (HST). Een dergelijke behandeling vermindert de symptomen (warmteopwellingen, droge vagina) van de menopauze. Ze kan ook bepaalde ziekten voorkomen die in verband staan met de menopauze, zoals osteoporose. Bij HST worden in essentie oestrogenen en/of progesteron toegediend in pilvorm of met een patch, als compensatie voor het hormonale tekort van de menopauze.
Deze omstreden behandelingen werden in verband gebracht met een verhoogd risico op borstkanker, vooral als ze gedurende een langere periode werden gebruikt, bijvoorbeeld langer dan vijf jaar. Nu worden deze behandelingen enkel nog in bepaalde gevallen voorgeschreven en bovendien in veel lagere doses om de risico's te beperken.
In samenwerking met dr. Véronique D'Hondt en dr. Martine Piccart (Bordet Instituut).
HER2 positieve borstkanker: 20% van de patiënten
Een team van onderzoekers maakte onlangs bekend dat er grote vooruitgang is geboekt in de behandeling van de zogenaamde...
Lees verderProf. Hans Wildiers, medisch oncoloog gespecialiseerd in borstkanker in UZ Leuven
Sabine Ortmans, projectcoördinator van Rekanto
Marika Csergo en Viviane Martin, diëtisten in het Jules Bordet Instituut.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen