Coprocultuur heeft als doel ziekteverwekkende bacteriën op te sporen, door de stoelgang in kweek te brengen. Dit onderzoek kan aangewezen zijn wanneer de diarree gepaard gaat met hoge koorts of bloederige en/of kleverige stoelgang. Na het in kweek brengen van een staal stoelgang doen de pathogene bacteriën er gemiddeld drie dagen over om zich te manifesteren. Dat komt overeen met de gemiddelde genezingsduur van gastro-enteritis. Bij een virale infectie - en buikgriep is meestal viraal - levert coprocultuur trouwens geen enkel resultaat op.
Dit onderzoek moet nagaan of een stoelgangstaal parasieten of hun eitjes bevat. Het is vooral aangewezen bij personen die terugkeren van een buitenlandse reis.
Bloedonderzoek is alleen geïndiceerd wanneer de symptomen bijzonder hevig zijn (ernstig klinisch beeld), bijvoorbeeld wanneer buikgriep uitdroging veroorzaakt.
Het is niet nodig en zelfs niet wenselijk om te stoppen met eten als u buikgriep hebt. Integendeel: het lichaam heeft energie nodig om microben te bestrijden. Blijf niet...
Lees verderProf. Yvan Vandenplas, gastropediater en diensthoofd pediatrie in het UZ Brussel
Jessica Wouters, diëtiste, voedingsdeskundige en kinderspecialiste in het centrum Dietconsult in Brussel.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen