Leukemie of bloedkanker wordt gekenmerkt door een verhoogde aanmaak en/of een langere levensduur van witte bloedcellen. Hun aantal in het bloed is dan ook hoger dan normaal, zonder dat deze verhoging verantwoord wordt door een infectie of een ontsteking. De witte bloedcellen in overmaat stapelen zich eerst op in het beenmerg en komen na verloop van tijd ook in de bloedbaan terecht. Als hun aantal hoog wordt, hinderen zij in het beenmerg de vorming van de rode bloedcellijn en van de bloedplaatjes.
Lymfoïde leukemie (ook wel lymfatische leukemie genoemd) begint bij de lymfoïde stamcel (waaruit de lymfocyten ontstaan). Myeloïde leukemie vertrekt vanuit de myeloïde stamcel (waaruit de rode bloedcellen, de granylocyten en de monocyten ontstaan).
Men spreekt van een acute lymfoïde leukemie als de ziekte snel evolueert. In deze vorm van leukemie is de rijping van de lymfocyten gestoord. Er komen veel jonge lymfocyten (blasten) in de bloedbaan en er zijn te weinig volwassen lymfocyten. Dat komt vaker voor op jonge leeftijd. Een fatale afloop is niet uitgesloten.
Chronische lymfoïde leukemie evolueert daarentegen veel trager omdat de rijping van de lymfocyten nog min of meer normaal gebeurt. Chronische lymfoïde leukemie komt meer op middelbare of oudere leeftijd voor. De symptomen treden geleidelijk op, mogelijk over jaren.
Precies omdat de ziekte evolueert, zij het traag, is een regelmatige controle van bloed, lichamelijk onderzoek en andere testen noodzakelijk. Wie...
Lees verderKanker is vaak de aanleiding om slechte gewoonten te verbannen en een gezonde(re) levensstijl te hebben. Hoe paradoxaal het ook moge klinken, de extrem...
Lees verderProf. dr. André Bosly, hematoloog, CHU-UCL Mont-Godinne, Yvoir
Leon, 64 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen