Als de voedselbrij (het resultaat van de spijsvertering van de voedingsmiddelen) in de dikke darm aankomt, heeft het lichaam al bijna alle voedingsstoffen opgenomen en ook een groot deel van het water. Slechts enkele elementen zoals de vezels uit de voeding en bepaalde minerale zouten zijn er nog in aanwezig. De rest van het water wordt opgenomen bij het verdere transport van de voedselbrij in de dikke darm. Vervolgens vermengt de voedselbrij zich met slijm en met de bacteriën die de darmflora vormen. Op die manier wordt de ontlasting (feces) gevormd.
De feces bevat ongeveer 75% water en wordt opgeslagen in het laatste deel van de dikke darm, de endeldarm (rectum). De ontlasting wordt door het openen van de anale sluitspier (sfincter) via de aars naar buiten gedreven. Dat gebeurt enkel als we het bewust willen, iets wat we als kind leren onder controle te krijgen.
Met dank aan dr. Hubert Piessevaux van de Cliniques Universitaires Saint-Luc.
Het spijsverteringsproces begint in de mond waar de voedingsmiddelen worden gekauwd en al een eerste keer in stukjes worden gedeeld. Het eindigt in de dikke darm (in de endeldarm) waar het afval wordt opgeslagen en vervolgens wordt uitgescheiden bij de ontlasting.
Dat lange en geperfectioneerde proces is mogelijk door de peristaltiek of beweging van het spijsverteringskanaal, met name de spiersamentrekkingen waardoor de inhoud van spijsverteringsbolus wordt voortgestuwd.
Dankzij het spijsverteringsproces kan het lichaam uit onze voeding de essentiële voedingsstoffen halen (eiwitten, koolhydraten, minerale zouten, oligo-elementen, vetten...), die nodig zijn voor een goede functie van het lichaam.
Na het kauwen komt het voedsel in de slokdarm en vervolgens in de maag. Na de doorgang in de maag wordt het goed verteerde voedsel omgevormd in een vocht dat de voedselbrij wordt genoemd. In de dunne darm worden dan de voedingsstoffen uit de voedselbrij opgenomen waarna ze in de bloedsomloop terecht komen.
Na de dunne darm komt de dikke darm (of colon) die ongeveer 1,5 meter lang is. Die heeft als functie de afvalproducten van het spijsverteringsproces op te slaan en het overblijvende water te recupereren.
De dikke darm bestaat uit verschillende segmenten:
- Het caecum
- Het colon ascendens of opstijgend rechter deel
- Het transversale of horizontale colon
- Het colon descendens of afdalend linker deel
- Het sigmoïd of S-vormig deel
- Het laatste deel is de endeldarm of rectum en de aars of anus
Met dank aan dr. Hubert Piessevaux van de Cliniques Universitaires Saint-Luc.
Een lichte constipatie kan in verband staan met het algemene verouderingsproces van het lichaam maar er kunnen ook vaak andere...Waarom hebben senioren constipatie?
Bij kinderen gaat constipatie vaak gepaard met incontinentie: de ontlasting die niet werd geëvacueerd in d...Constipatie van psychologische oorsprong en incontinentie
De houding op het toilet heeft een invloed op de ontlasting. In een gehurkte houding met de voeten bijna op de hoogte van d...Constipatie: een kwestie van houding?
Terminale constipatie of distale constipatie valt vooral op het toilet op. De ontlasting is zeer hard. Om de ontlasting uit te d...Hoe een terminale constipatie herkennen?
Depressie gaat vaak gepaard met constipatie, en dat is geen toeval!
Als er in de hersenen een tekort is aan serotonine, een neurotransmitter, dan leidt dat namelijk tot...
Lees verderAn, 38 jaar
Dr Michèle Scaillon, UKZKF
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen