Problemen van constipatie komen zeer vaak voor. Gelukkig zijn ze meestal volledig goedaardig. Enkel bij een plotse en aanhoudende verandering in ontlastingsgewoonten wordt beter een arts geraadpleegd. Dat is bijvoorbeeld het geval als iemand jarenlang op hetzelfde uur elke dag stoelgang heeft en plots niet meer. Ook al is constipatie op zich niet gevaarlijk voor de gezondheid, toch kan een hinderlijk gevoel ontstaan met zwaartegevoel, buikpijn of opzetting. Dergelijke symptomen zijn echter niet noodzakelijk enkel aan constipatie te wijten, maar kunnen soms ook aan andere oorzaken zoals het prikkelbaredarmsyndroom hebben.
Aambeien (hemorroïden) zijn een gevolg van een abnormale uitzetting van de aders in het anaal gebied. Door dergelijke aderverwijding ontstaan kleine 'blaasjes' in de aars die jeuk, pijn en bloedingen kunnen geven bij de ontlasting. Soms gaat dit gepaard met constipatie, want door geforceerd persen wordt de abnormale verwijding van de aders in de hand gewerkt. Aambeien komen veelvuldig voor en kunnen vaak doeltreffend worden behandeld met pijnstillende en ontstekingsremmende zalven. Maar bij herhaalde bloeding in het anale gebied is een consultatie bij een arts noodzakelijk om andere mogelijke oorzaken van bloed bij de ontlasting uit te sluiten (poliepen, gezwellen).
In zekere zin is constipatie inderdaad altijd chronisch. Constipatie (minder dan drie keer per week naar het toilet kunnen) word...Constipatie: altijd chronisch?
Het prikkelbaredarmsyndroom is een zogeheten functionele darmaandoening. De darmen zien er op het eerste gezicht normaal uit...Wat is het prikkelbaredarmsyndroom?
Men spreekt van een dolichocolon als de dikke darm langer is dan normaal (de normale lengte is ong...Dolichocolon, een ingewikkeld woord voor een eenvoudige verstopping
Bij een evacuerend lavement wordt er via de anus een vloeistof in het rectum (endeldarm) of in het laatste deel van de dik...Wat verstaan we precies onder een lavement?
Depressie gaat vaak gepaard met constipatie, en dat is geen toeval!
Als er in de hersenen een tekort is aan serotonine, een neurotransmitter, dan leidt dat namelijk tot...
Lees verderAn, 38 jaar
Dr Michèle Scaillon, UKZKF
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen