Als de tumor zich in de dikke darm bevindt, dan spreken we van dikkedarmkanker. Wanneer hij zich verderop, in de endeldarm bevindt, gaat het om endeldarmkanker. Gezien de talrijke overeenkomsten tussen deze twee types wordt vaak de algemenere term ’darmkanker’ gebruikt.
Darmkanker ontstaat in de binnenste laag van de darm, namelijk in de oppervlaktelaag die mucosa (of klierepitheel) wordt genoemd. Deze oppervlakkige (epitheel)cellen ontaarden en delen zich op een abnormale en ongecontroleerde manier, waardoor ze hun normale functie verliezen. Deze cellen vormen aldus een gezwel van de dikkedarmwand.
Dit gezwel van de dikkedarmwand ontwikkelt zich over een zekere tijdsspanne en kan aanleiding geven tot volgende symptomen:
Vaak ontstaat darmkanker uit een klein gezwel, poliep genoemd. Deze beschouwen we als een precancereus letsel. De cellen waaruit ze bestaat, ondergaan een verandering en zullen ontaarden. Dit proces noemen we dysplasie. Naar schatting leiden één tot twee op de 100 poliepen uiteindelijk tot kanker.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dr. Jean-Luc Van Laethem, Kliniekhoofd van de dienst gastro-enterologie en diensthoofd van de afdeling oncologie van het Erasmusziekenhuis in Brussel.
Elk jaar worden in België meer dan 7.500 nieuwe gevallen gediagnosticeerd (bijna 400.000 in Europa). Darmkanker is de op één na meest voorkomende kanker bij de vrouw (na borstkanker) en de op twee na meest voorkomende bij de man (na long- en prostaatkanker). De kans op darmkanker neemt toe vanaf de leeftijd van 50 jaar.
Bij meer dan de helft van de patiënten zal darmkanker uitzaaien. Essentieel is dus om de diagnose in een vroeg stadium te stellen. Daarom moet de screening naar deze kanker zonder voorbehoud worden aangemoedigd.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dr. Jean-Luc Van Laethem, Kliniekhoofd van de dienst gastro-enterologie en diensthoofd van de afdeling oncologie van het Erasmusziekenhuis in Brussel.
De leeftijd wordt beschouwd als de belangrijkste risicofactor voor darmkanker. Iedereen ouder dan 50 jaar heeft een verhoogd risico op het ontwikkelen van darmkanker. Screening is daarom des te belangrijker. Uiteraard kan deze kanker op elke leeftijd voorkomen.
Een onevenwichtige voeding, rijk aan dierlijke vetten, speelt waarschijnlijk een bevorderende rol in vergelijking met een dieet dat rijker is aan plantaardige vetten en groenten en fruit. Op dezelfde manier verhoogt zwaarlijvigheid het risico op darmkanker, terwijl lichaamsbeweging dat risico vermindert.
Roken kan een rol spelen bij het ontstaan van darmkanker. In het algemeen verdubbelt het risico door te roken.
Ook alcohol speelt mogelijk een rol, maar dat is tot op de dag van vandaag niet duidelijk aangetoond. Ten slotte zou ook milieuvervuiling voor een deel verantwoordelijk zijn.
Bepaalde vormen van dikkedarm- en endeldarmkanker zijn erfelijk als gevolg van genetische afwijkingen. Ze vertegenwoordigen slechts ongeveer 5% van de gevallen, maar er moet bijzondere aandacht aan worden besteed. Een systematische opsporing is in de getroffen families noodzakelijk. Deze vormen treffen vaak meerdere leden van eenzelfde familie en dat op jonge leeftijd (20-40 jaar). Er bestaan twee grote types erfelijke darmkanker:
Mensen die sinds lange tijd (meer dan 10 jaar) een inflammatoire darmziekte (ziekte van Crohn of colitis ulcerosa) hebben, lopen een hoger risico om dikkedarmkanker te ontwikkelen.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dr. Jean-Luc Van Laethem, Kliniekhoofd van de dienst gastro-enterologie en diensthoofd van de afdeling oncologie van het Erasmusziekenhuis in Brussel.
Oncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.
"Laat dat vechten over aan dokters en onderzoekers. Patiënten hebben vooral steun en troost nodig”, aldus de hoofdredacteur op VRT NWS. "Vechten tegen kanker, het is ook...
Lees verderIn een in maart door de American Cancer Society gepubliceerde studie schatten onderzoekers dat in 2023 bij 153.000 mensen in de Verenigde Staten darmkanker zal worden vas...
Lees verderLevensstijl en kankerpreventie: wat is het verband?
Vandaag wordt algemeen aangenomen dat een gezonde levensstijl een rol speelt in het voorkomen van diverse vormen va...
Lees verder“Onder wetenschappers groeit het inzicht dat een ongezonder leven slechts voor een deel verklaart dat er meer mannelijke dan vrouwelijke kankerpatiënten zijn. Mannen lijk...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderVandaag krijgen patiënten in het ziekenhuis de diagnose darmkanker zonder veel onderscheid in subtypes van de tumor. Leuvense darmkankeronderzoekers zetten al jaren in op...
Lees verderDr. Anne Demols, gastro-enteroloog en specialiste digestieve oncologie in het Erasmusziekenhuis.
Dr. Luc Colemont, maagdarmspecialist en managing director bij de vzw Stop Darmkanker
Jacqueline, 70 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen