Als de tumor zich in de dikke darm bevindt, dan spreken we van dikkedarmkanker. Wanneer hij zich verderop, in de endeldarm bevindt, gaat het om endeldarmkanker. Gezien de talrijke overeenkomsten tussen deze twee types wordt vaak de algemenere term ’darmkanker’ gebruikt.
Darmkanker ontstaat in de binnenste laag van de darm, namelijk in de oppervlaktelaag die mucosa (of klierepitheel) wordt genoemd. Deze oppervlakkige (epitheel)cellen ontaarden en delen zich op een abnormale en ongecontroleerde manier, waardoor ze hun normale functie verliezen. Deze cellen vormen aldus een gezwel van de dikkedarmwand.
Dit gezwel van de dikkedarmwand ontwikkelt zich over een zekere tijdsspanne en kan aanleiding geven tot volgende symptomen:
Vaak ontstaat darmkanker uit een klein gezwel, poliep genoemd. Deze beschouwen we als een precancereus letsel. De cellen waaruit ze bestaat, ondergaan een verandering en zullen ontaarden. Dit proces noemen we dysplasie. Naar schatting leiden één tot twee op de 100 poliepen uiteindelijk tot kanker.
Levensstijl en kankerpreventie: wat is het verband?
Vandaag wordt algemeen aangenomen dat een gezonde levensstijl een rol speelt in het voorkomen van diverse vormen va...
Lees verder“Onder wetenschappers groeit het inzicht dat een ongezonder leven slechts voor een deel verklaart dat er meer mannelijke dan vrouwelijke kankerpatiënten zijn. Mannen lijk...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderDr. Anne Demols, gastro-enteroloog en specialiste digestieve oncologie in het Erasmusziekenhuis.
Dr. Luc Colemont, maagdarmspecialist en managing director bij de vzw Stop Darmkanker
Jacqueline, 70 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen