Wetenschappers van het University College in Londen en universiteiten in Japan analyseerden vijf onderzoeken waarin mensen werd gevraagd hoe vaak ze zich bezighielden met een of ander tijdverdrijf - van sport, tuinieren en liefdadigheidswerk tot schaken, sudoku en lezen. In totaal namen 93.263 65-plussers uit 16 landen deel, waaronder meer dan 4.000 uit Engeland. De onderzoekers vroegen de deelnemers ook hoe gezond en gelukkig ze zich voelden en om hun algemene "levenstevredenheid" te beoordelen.
Uit het onderzoek bleek dat 78,1 procent van de 65-plussers in Engeland zei dat ze een of andere hobby hadden, waarmee ze aan de onderkant van de ranglijst stonden. Denemarken stond bovenaan met 96 procent van de 65-plussers met een hobby en Italië stond onderaan met 51 procent. Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine, zegt: "Analyse van de bevindingen toonde aan dat het hebben van een hobby geassocieerd werd met minder depressieve symptomen, een betere zelfgerapporteerde gezondheid, meer geluk en een hogere levenstevredenheid, waarbij levenstevredenheid het meest consistent gerelateerd was aan hobby's."
Er werd opgemerkt dat de associatie "niet varieerde naar geslacht of pensioenstatus". Het onderzoek voegde eraan toe: "Hobby's zouden kunnen bijdragen aan de levenstevredenheid van oudere volwassenen via vele mechanismen, waaronder het gevoel controle te hebben over hun geest en lichaam, een doel in het leven te vinden en zich competent te voelen in het aanpakken van dagelijkse problemen."
Bron: https://www.thetimes.co.uk/article/over-65s-are-happier-and-healthier-with-a-hobby-zlggncsvb
Wekelijks 120 minuutjes doorbrengen in de natuur is het minimum om er voordeel uit te halen op het vlak van gezondheid en welzijn.
Wie twee uur of langer in de natuur doorbrengt, beweert zich immers gezonder en beter in zijn vel te voelen dan wie er nooit in vertoeft. Die betere gezondheid uit zich bijvoorbeeld in minder doktersbezoeken.
Wie wekelijks minstens twee uur in de natuur doorbrengt, verklaart gezonder te zijn.
Of je nu tijdens het weekend één grote wandeling maakt of meerdere keren per week eventjes in het park vertoeft, je haalt er evenveel voordeel uit.
En we zijn allemaal gelijk voor de weldadige kracht van de natuur: man en vrouw, jong en oud, rijk en arm, halen er evenveel voordeel uit!
Bron: Scientific Reports
Opvliegers, slaapstoornissen, ... : de overgang naar de menopauze gaat vaak gepaard met een aantal fysieke symptomen. Maar vrouwe...Menopauze: soms ook psychische symptomen
Met meer dan 20.000 zelfdodingspogingen per jaar is België samen met Finland het zwaarst getroffen land in West-Europa. Zelfdoding is bij o...Een ernstig probleem in België
De actuele antidepressiva zijn zeer effectief. Toch moeten bij het gebruik ervan, de raadgevingen van de arts str...Respons, remissie en genezing: niet met elkaar verwarren
"Ik had al enkele depressies achter de rug, en kroop toen net uit mijn laatste. Bij de zelfhulpgroep hoopte ik iets te vinden dat mij kon helpen, z...Verbondenheid
Wetenschappers van het University College in Londen en universiteiten in Japan analyseerden vijf onderzoeken waarin mensen werd gevraagd hoe vaak ze zich bezighielden met...
Lees verderWekelijks 120 minuutjes doorbrengen in de natuur is het minimum om er voordeel uit te halen op het vlak van gezondheid en welzijn.
Wie twee uur of langer in de natuur d...
Lees verderMarie, 45 jaar
Prof. William Pitchot, psychiater in het Centre Hospitalier Universitaire de Liège - Sart-Tilman
Denise, 42 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen