Depressie - Mijn depressie ligt moeilijk bij de kinderen | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Depressie


GETUIGENISSEN

Mijn depressie ligt moeilijk bij de kinderen

Mijn depressie ligt moeilijk bij de kinderen

Denise, 42 jaar

Depressie of psychische problemen in een gezin, het blijft een taboeonderwerp. Kinderen schamen zich tegenover hun vrienden. Zo toont het verhaal van Denise, die al 15 jaar kampt met depressies.

Ondersteuning in de relatie

Ik heb al 12 jaar een latrelatie, maar ook met een psychisch ziek persoon. Toch is het niet zo dat we alles steeds negatief bekijken. Het geeft eerder een dynamiek: als het met de een slecht gaat, staat de ander weer sterker en kan die ondersteuning geven. We zijn allebei regelmatig opgenomen, maar nooit tegelijkertijd. Over 12 jaar wil dat toch al wel iets zeggen.

Zo kon er telkens iemand voor de kinderen zorgen wanneer de andere er niet was. Ik heb zelf 4 kinderen uit een eerdere relatie en samen hebben we nog een dochter. De oudste twee zijn al het huis uit en ik heb al een kleinzoon.

Schaamte over moeders depressie

Mijn zoon van 14 en dochter van 12 wonen nog thuis. Ik voel wel dat ze hun vrienden en vriendinnen niets willen vertellen over het feit hun ouders psychische problemen hebben. Terwijl ik er de laatste jaren toch steeds meer voorstander van ben geworden om er meer mee naar buiten te komen.

De mensen weten nog zo weinig af van depressie en andere psychische ziekten. Ik heb mijn kinderen altijd de boodschap meegegeven dat ze niet verlegen moeten zijn over het feit dat hun moeder met een depressie kampt. Maar ik merk toch een zekere schaamte. Ze zullen dan ook eerder zeggen dat hun mama niet werkt omdat ze iets aan haar rug heeft. Dat is ook wel zo, maar dat is niet de reden waarom ik niet werk. Ze geven hun vrienden liever een fysieke reden dan een psychische.

Ook onder tieners onbespreekbaar

Mijn zoon is tijdens de grote vakantie 5 weken opgenomen op de afdeling kinderpsychiatrie voor observatie. En dat mochten zijn vrienden absoluut niet weten. Onder tieners wordt neergekeken op klasgenoten met psychische problemen. Maar wat is er mis mee om naar concentratie- en leerproblemen te laten kijken? Alleen omdat hij op de afdeling kinderpsychiatrie lag, vertelde hij zijn vrienden dat hij 5 weken in het buitenland was. Zo kon niemand een afspraak maken en kreeg hij zeker geen bezoek. Dat was frappant. Ik heb hem erover aangesproken, maar tot niets verplicht want ik wil natuurlijk niet dat zijn vrienden hem daarover zouden veroordelen of pesten.

Depressie is te confronterend

Mensen beseffen niet altijd dat persoon met een depressie ook gewone mensen zijn, dat een depressie iedereen kan overkomen. Mijn ervaring is dat het leven voor veel mensen niet gemakkelijk is: de hele dag werken, thuiskomen, het huishouden doen, voor de kinderen zorgen en de volgende dag begint alles opnieuw. Velen staan niet stil bij de mogelijkheid dat het op een dag niet meer lukt. Misschien is dat voor sommigen te confronterend. Ik merk dat bijvoorbeeld bij mijn broers: die staan klaar als ik hen iets vraag op praktisch gebied, maar echt praten over wat er mis is met mij, dat doen ze toch liever niet.

Dit artikel werd gerealiseerd met de medewerking van de vereniging Ups&Downs. www.upsendowns.be

Deel en print dit artikel


NIEUWS

“Verkiezingen zijn nefast voor de gezondheid” 03 06 2024
Depressie
“Verkiezingen zijn nefast voor de gezondheid”

In de zes maanden voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 meldden deelnemers aan een onderzoek een toename van matige tot ernstige angst en depress...

Lees verder
De beste oefeningen om depressiesymptomen te verbeteren 19 02 2024
Depressie
De beste oefeningen om depressiesymptomen te verbeteren

De studie, gepubliceerd in de British Medical Journal, probeerde uit te zoeken welke soorten lichaamsbeweging het beste helpen bij depressie door gegevens te bekijken van...

Lees verder
Meta aangeklaagd voor impact op mentale gezondheid van jongeren 03 11 2023
Depressie
Meta aangeklaagd voor impact op mentale gezondheid van jongeren

Volgens hen schaden die platformen de gezondheid van jongeren en is het enige doel winst maken. "Onderzoek wijst niet uit dat sociale media algemeen en met zekerheid de g...

Lees verder
Depressie, een strikte follow-up! 23 05 2014
Depressie
Depressie, een strikte follow-up!

De huisarts speelt een belangrijke rol in de behandeling van een depressie. “De diagnose van depressie begint vaak bij de huisarts”, vertelt dr. Caroline de Ville, huis...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

65-plussers: gelukkiger en gezonder met een hobby 19 09 2023
Depressie
65-plussers: gelukkiger en gezonder met een hobby

Wetenschappers van het University College in Londen en universiteiten in Japan analyseerden vijf onderzoeken waarin mensen werd gevraagd hoe vaak ze zich bezighielden met...

Lees verder
04 12 2019
Depressie
In de natuur: twee uurtjes per week, minstens!

Wekelijks 120 minuutjes doorbrengen in de natuur is het minimum om er voordeel uit te halen op het vlak van gezondheid en welzijn.

Wie twee uur of langer in de natuur d...

Lees verder

OPINIEPEILING

U bent al enkele dagen in een sombere stemming en wil er iets aan veranderen. Wat doet u?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook