Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is een evolutieve aandoening en geneest niet spontaan. Als er niets wordt gedaan, zullen de symptomen dus steeds erger worden. De droge vorm van de aandoening evolueert echter traag, doorgaans over verschillende jaren.
Droge LMD kan in eerste instantie bijvoorbeeld tot uiting komen door problemen om een bijsluiter te lezen of een grotere behoefte aan licht om details te onderscheiden. Er kunnen ook vlekken verschijnen in het gezichtsveld. Die breiden zich vervolgens geleidelijk uit naarmate de letsels op de macula zich uitbreiden. In de meest gevorderde gevallen van droge LMD kan het centrale deel van het netvlies volledig vernietigd zijn, waardoor het centrale gezichtsvermogen van de persoon verdwenen is.
Met dank aan dr. Alexandra Kozyreff, oogarts in de Cliniques universitaires Saint-Luc in Brussel en aan dr. Anne Borlon, oogarts in het CHR Citadelle in Luik voor hun medewerking aan dit artikel.
In tegenstelling tot de droge vorm evolueert de natte vorm van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) heel snel. De eerste symptomen ontstaan in slechts enkele dagen, soms zelfs sneller.
Als de rechte lijnen waarop de persoon fixeert, gaan golven of ombuigen, dan is dat een alarmteken. Dat kan erop wijzen dat abnormale nieuwe bloedvaten ontstaan die het netvlies misvormen. Het oppervlak van het netvlies is niet meer vlak. De voorwerpen worden ‘golvend’ gezien.
De natte vorm verschijnt op een zone van droge LMD.
Natte LMD: dringende behandelingIn ernstigste gevallen kan natte LMD binnen enkele maanden, en zelfs binnen enkele weken een uitgesproken verlies van het centrale gezichtsvermogen veroorzaken. De nieuwe bloedvaten die zich onder het netvlies vormen en natte LMD veroorzaken, kunnen om de drie dagen met 10 micrometer groeien, terwijl de zone die in beslag wordt genomen door de macula 250 micrometer bedraagt. Het gezichtsverlies kan dus heel snel erger worden. De behandeling moet met andere woorden snel worden gestart om het fenomeen zo snel mogelijk in te dijken en te vermijden dat onomkeerbare schade wordt toegebracht aan de macula.
Vermoedt u dat u lijdt aan de natte vorm van LMD, raadpleeg dan zo snel mogelijk een oogarts. Aarzel niet om uw symptomen heel duidelijk te beschrijven, zodat hij u snel een afspraak geeft, ideaal is binnen enkele dagen na het vaststellen van de symptomen.
Met dank aan dr. Alexandra Kozyreff, oogarts in de Cliniques universitaires Saint-Luc in Brussel en aan dr. Anne Borlon, oogarts in het CHR Citadelle in Luik voor hun medewerking aan dit artikel.
Une tache sombre immobile au centre de votre vision ? Des lignes déformées ?
C'est peut-être une DMLA. Consultez rapidement un médecin ophtalmologue.
Wat zijn de eerste tekens van LMD? Marcel beschrijft de eerste symptomen van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD) en vertelt ons hoe hij dag in dag uit omgaat met zijn zie...
Lees verderIn geval van LMD kan het centrale gezichtsvermogen sterk verminderd zijn, maar het perifere zicht blijft in alle gevallen bewaard. Met een multidisciplinaire behandeling kunnen...
Lees verderDynamische fototherapie wordt tegenwoordig nog maar zelden als eerste keus gebruikt bij natte LMD. Die behandeling kan als eerste keus worden gebruikt bij sommige vormen van de a...
Lees verderIn geval van natte LMD zijn injecties in het oog met VEGF-remmers – of angiogeneseremmers – de eerstekeuzebehandeling.
VEGF-remmers kunnen de groei verh...
Lees verderMensen genezen niet van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). De schade door de aandoening is op dit moment onomkeerbaar. De behandelingen di...
Lees verderIn tegenstelling tot de droge vorm evolueert de natte vorm van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) heel snel. De eerste symptomen ontstaan...
Lees verderLeeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is een evolutieve aandoening en geneest niet spontaan. Als er niets wordt gedaan, zullen de symptomen dus steeds erger worden. De droge...
Lees verderDr. Alexandra Kozyreff, oogarts in de Cliniques universitaires Saint-Luc
Angst voor het vaccin
Artrose
Chronische bronchitis
Covid-19
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Inflammatoire darmziekten (IBD) Inleiding
Longkanker
Lymfomen
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Multiple sclerose
Slapeloosheid
Transplantatie van organen
Wondverzorging