We weten dat roken de belangrijkste oorzaak van longkanker is. Vele mensen voelen zich dan ook schuldig. Het is onze taak om deze mensen optimaal te helpen. In ons team zijn verwijten dan ook niet op hun plaats. Het is onze prioritaire taak om longkankerpatiënten optimaal bij te staan, zowel op therapeutisch als op psychosociaal vlak. Als artsen, willen wij de patiënt genezen. We weten dat longkanker een zware ziekte is, maar de behandeling is er aanzienlijk op vooruitgegaan. Ongeveer 20% van alle longkankers kan worden genezen. En zelfs als de kanker uitgezaaid is, kan de levensduur van de patiënt verlengd en zijn levenskwaliteit aanzienlijk verbeterd worden.
De behandeling is afhankelijk van de evolutie van de ziekte. In elk geval, hoe vroeger de diagnose wordt gesteld, hoe beter. Laat je dus tijdig onderzoeken als je bijvoorbeeld chronisch hoest of als er bloed in het opgehoeste slijm zit. Soms is het mogelijk om de longkanker te genezen met een operatieve ingreep (waarbij een deel van de long of de volledige long wordt weggenomen), vaak gevolgd door aanvullende chemotherapie. Ook combinaties van radiotherapie en chemotherapie kunnen longkanker genezen. Als er uitzaaiingen zijn, is genezing niet meer mogelijk. Bij bepaalde patiënten kan men nu ook met succes nieuwe geneesmiddelen gebruiken die doelgericht alleen de kankercellen vernietigen. Deze geneesmiddelen kunnen de levenskwaliteit van de patiënten verbeteren.
Jazeker, in de meeste gevallen wel. Roken is namelijk voor 85% verantwoordelijk voor alle longkankers. Stoppen met roken is dus de oplossing. Helaas stellen we vast dat roken bij vrouwen toeneemt, terwijl gelukkig meer en meer mannen stoppen met roken. En blijkbaar wordt roken onder jongeren ook populairder. Maar roken is niet 'cool', zeker als je weet dat het risico op longkanker afhankelijk is van het aantal jaren dat je gerookt hebt en van het aantal sigaretten die je rookte.
“Als ontwerpster, met name van hoeden, kwamen meer en meer mensen naar mij toe die kampten met haarverlies. Ze wilden graag iets moois, een alternatief voor een pruik en een muts, een oplossing die zij niet vonden. Uit een onderzoek van een Brussels ziekenhuis bleek dat meer dan 30% van de mensen die lijden aan alopecia op zoek zijn naar een alternatief. Toen heb ik beslist om de nodige tijd te nemen om dit project uit te werken, want dit ligt me nauw aan het hart. Ik wou op die manier graag zoveel mogelijk mensen helpen. Zo is het concept van ‘Caring Hat’ geboren. Een hoed kan immers echt een boost geven aan je zelfbeeld. Wie aan haaruitval lijdt, wordt vaak met medelijden bekeken terwijl je dan net een positieve blik nodig hebt om je zelfvertrouwen op te krikken.”
“Sommige mensen zeggen ons dat hun hoofd te warm wordt met een pruik of dat een pruik kriebelt ... Ze zijn bang dat de pruik zal afvallen of dat ze zal verschuiven op hun hoofd. Anderen vertellen dat hun kinderen zich onwennig voelen als hun mama of papa een pruik draagt, omdat het niet natuurlijk overkomt. Een muts plakt als het ware op je hoofd en daardoor krijg je het na een tijdje ook te warm. Ook geven patiënten soms aan dat een mutsje ‘het uniform van kanker’ is. Daar maakt de ‘Caring Hat’ het verschil. We hebben immers oog voor wie het draagt, door rekening te houden met zijn/haar wensen, voorkeuren en lichaamsvorm, en tegelijk comfort te bieden. De ‘Caring Hat’ is een hoed zoals mensen die al kennen, maar op maat gemaakt en aangepast aan de problematiek van de klant. Zo valt de hoed vrij laag op de nek om de achterkant van het hoofd te bedekken. En heel wat mensen dragen de ‘Caring Hat’ zowel binnen als buiten.”
“Iedereen met interesse mag ons contacteren. Onze hoeden zijn gemaakt uit ecologisch verantwoorde en natuurlijke materialen, maar we doen ons best om de kosten maximaal te drukken zodat ze betaalbaar zijn. Groot nieuws! We hebben bij het RIZIV een tegemoetkoming bekomen van € 180 voor wie een hoofddeksel aankoopt, zoals dat al was bij de aankoop van een pruik. Dit financieel duwtje in de rug zal gelden vanaf begin 2023, dan wordt het Koninklijk Besluit van kracht. Daarnaast zijn de mutualiteiten aan het bekijken of zij financieel kunnen tussenkomen. En wij blijven ervoor strijden dat dit effectief wordt ingevoerd.”
“We hebben onze vzw Caring Hat Fund opgericht om kwetsbare mensen, die partnerziekenhuizen naar ons hebben doorverwezen, te kunnen helpen door hen een ‘Caring Hat’ aan te bieden. Het zijn de behandelende artsen van de partnerziekenhuizen die de situatie van de patiënt het best kunnen inschatten. Op basis daarvan beslissen ze om een beroep te doen op onze vzw Caring Hat Fund, en dan kan de vzw de kost van de hoed op zich nemen. Ik moedig de patiënt in kwestie aan om hierover in gesprek te gaan met zijn of haar zorgteam! En ik spoor eveneens alle anderen aan, zowel particulieren als bedrijven, om onze vereniging te steunen. Zo kunnen wij zoveel mogelijk mensen helpen.”
Fabienne Delvigne (rechts) en haar "patiënte" Lea.
Toen ik 40 jaar was, had ik al twintig jaar gerookt. Op die leeftijd sta je er niet bij stil dat je al longkanker zou kunnen hebben. Ik had trouwens geen last van het roken. Ergens wist ik wel dat het beter zou zijn als ik zou stoppen met roken. Het is me echter niet gelukt. Mijn wereld stortte dan ook in toen ik vijf jaar geleden vernam dat ik longkanker had. Ik moest een radiografie van de borstkas laten nemen omwille van een chronische bronchitis. Het noodlot sloeg toe, want er werd een tumor ontdekt in de bovenkwab van de linkerlong.
Ik werd heel goed opgevangen door het pneumo-oncologische team van de kliniek waar ik werd behandeld. Ik voelde me wanhopig, angstig en schuldig omdat ik gerookt had. Ze verweten me niets, maar gaven me moed en stelden in alle eerlijkheid de best mogelijke behandeling voor. En ja, ik stopte toen onmiddellijk met roken en dat stelde tot op vandaag geen enkel probleem. Ik heb het inderdaad gelukkig overleefd.
Ik kreeg eerst chemotherapie en daarna werd ik geopereerd: een stuk van de linkerlong werd weggenomen. Ook de lymfeklieren tussen mijn longen werden verwijderd. Toen volgde nog radiotherapie. Gelukkig waren er geen andere uitzaaiingen. Het was geen gemakkelijke tijd, maar dankzij de steun van mijn omgeving en mijn artsen heb ik de moed nooit opgegeven. Ik ben al vijf jaar in remissie, zoals men zegt, wat gelijk staat aan genezing. Ik ben zo dankbaar dat ik mijn kinderen nog kan zien. Mijn les en advies is: stop zo snel mogelijk met roken en als je longkanker hebt, geef de moed dan niet op!
Oncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.
Bijna één op de drie Belgen (30%) geeft zelfs ronduit aan dat ze het krijgen van de ziekte als de eigen fout beschouwen van de patiënt. Dat blijkt uit een onderzoek dat p...
Lees verder"Laat dat vechten over aan dokters en onderzoekers. Patiënten hebben vooral steun en troost nodig”, aldus de hoofdredacteur op VRT NWS. "Vechten tegen kanker, het is ook...
Lees verderDe mRNA-technologie... Een baanbrekend stukje technologie, dat volgens Klinisch biologe Isabel Reloux-Roels (UZ Gent) bij eventuele toekomstige pandemieën opnieuw kan ing...
Lees verderNaast de longkanker die het vaakst in verband wordt gebracht met roken, zijn er andere vormen van deze kanker, waaronder ALK+ longkanker.
Lees verderBijna 85% van alle longkankers worden veroorzaakt door tabak. Stoppen met roken is dan ook de belangrijkste preventiemaatregel.
Lees verderDe Caring Hat werd ontworpen door Fabienne Delvigne. Dit initiatief biedt hoeden aan als alternatieve oplossing voor pruiken en mutsen, bijvoorbeeld voor wie lijdt aan haaruitval ten gevolge van een kankerbehandeling.
Prof. dr. Johan Vansteenkiste, Respiratoire Oncologie, UZ Gasthuisberg
Nathalie, 45 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen