Met de classificatie van Ann Arbor kan de omvang van hodgkin- en non-hodgkinlymfomen aangeduid worden.
Deze vier stadia worden meestal aangevuld door de letter A of B. A betekent dat de patiënt geen algemene symptomen heeft. B betekent dat de patiënt een of meer algemene symptomen heeft, zoals:
Door de classificatie in stadia kan de uitgebreidheid en de prognose van lymfomen geëvalueerd worden. Ze speelt een belangrijke rol bij de keuze van de behandeling.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met prof. Dominique Bron, hematoloog aan het Bordetinstituut.
De prognose van de ziekte van Hodgkin of het hodgkinlymfoom is vandaag goed tot zeer goed. Van de plaatselijke vormen (stadia I en II van Ann Arbor) zal 95% van de patiënten genezen. Bij de meer ernstige vormen (stadia III en IV) geneest, uit voorzichtigheid is er vaak sprake van ‘chronische remissie’, 70%. De classificatie in stadia geeft een indicatie over de prognose van lymfomen, maar vandaag zijn er andere factoren die een idee kunnen geven van de prognose.
De prognose van een non-hodgkinlymfoom verschilt zeer sterk per patiënt en per type lymfoom. Lymfomen met een ‘hoge maligniteit’ (diffuse, grootcellige lymfomen) moeten intensief behandeld worden, maar genezen in bijna 70% van de gevallen. De factoren die de prognose beïnvloeden zijn:
Non-hodgkinlymfomen met een zwakkere maligniteit, zoals folliculaire lymfomen, zijn daarentegen moeilijker te behandelen. Men noemt ze ‘sluipend’ omdat ze op korte termijn niet levensbedreigend zijn, maar vaak herhaalde behandelingen vergen.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met prof. Dominique Bron, hematoloog aan het Bordetinstituut.
Wat is de psychologische impact van Covid19 op oncologische patiënten en hun familie? Hoe uw geestelijk evenwicht bewaren en de crisis dagelijks beter doorstaan?
Dit wa...
Lees verderDe Covid-19 epidemie die we nu meemaken, brengt veel vragen met zich mee, vooral voor patiënten die lijden aan bloedkanker. Experts in hematologie kwamen overeen om live...
Lees verderDe dag van de lymfeklierkankerpatiënten, georganiseerd door enkele Franstalige hematologische diensten, was een gedenkwaardig evenement, dat wel eens belangrijk zou kunne...
Lees verderWaarom zou je naar een coach stappen om vermoeidheid te bestrijden? Wel, omdat die vermoeidheid je doet vergeten wat je allemaal kunt. Patiënten merken dat het onmogelijk...
Lees verderDr. Van Hende heeft altijd al een grote belangstelling gehad voor de ziekte van Hodgkin zodra hij hematologie begon te studeren. Waarom? De slaagkansen van de behandeling...
Lees verderEen PET-scan is een onderzoek waarbij het hele lichaam wordt geanalyseerd. Het maakt weefsels of lymfeklieren zichtbaar die vermoedelijk zijn aangetast door kanker.
Lees verderAction Lymphome Wallonie Bruxelles (ALWB), een patiëntenvereniging, heeft op 16 september 2023 een ‘Dag van de Patiënten’ georganiseerd om patiënten, hun naasten en zorgv...
Lees verderAction Lymphome Wallonie Bruxelles, een patiëntenvereniging, heeft op 16 september 2023 een ‘Dag van de Patiënten’ georganiseerd om patiënten, hun naasten en zorgverlener...
Lees verderDe Caring Hat werd ontworpen door Fabienne Delvigne. Dit initiatief biedt hoeden aan als alternatieve oplossing voor pruiken en mutsen, bijvoorbeeld voor wie lijdt aan haaruitval ten gevolge van een kankerbehandeling.
Dr. Florence Van Obbergh, hematoloog in het ziekenhuis van Jolimont, geeft een update over de evolutie van de levenskwaliteit na een transplantatie.
Professor Virginie De Wilde, hoofd van de dienst Hematologie in het Erasmusziekenhuis/Universitair Ziekenhuis van Brussel, heeft deelgenomen aan de oprichting van de vereniging Action Lymphome Wallonie-Bruxelles (ALWB).
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen