Gepubliceerd op 03/09/2019 à 16:14
Op 27 april werd in het Erasmusziekenhuis een Franstalige dag voor lymfeklierkankerpatiënten georganiseerd. Natuurlijk was er het programma met toespraken van specialisten, informatie- en opleidingssessies, naast andere activiteiten. Maar wat deze bijzondere dag tot een mijlpaal maakte, was nog iets anders: de onmiskenbare energie die ontstond door de ontmoetingen.
De dag van de lymfeklierkankerpatiënten, georganiseerd door enkele Franstalige hematologische diensten, was een gedenkwaardig evenement, dat wel eens belangrijk zou kunnen zijn voor de toekomstige behandeling van de ziekte. Het was een dag met diverse activiteiten, bedoeld om patiënten met elkaar in contact te brengen en hen toegang te bieden tot verschillende technieken, producten en informatie die hun leven helpen verbeteren. Maar het belangrijkste was wel de lancering van een mooi idee: de oprichting van een nieuwe patiëntenvereniging.
De kracht van getuigenissenHet was een ogenschijnlijk onbelangrijk agendapunt: '12 tot 12.30 u: patiënten aan het woord'. Toch was het een centraal onderdeel van de dag, in alle betekenissen van het woord. Patiënten stonden één voor één op om het woord te nemen en te getuigen over hun leven met lymfeklierkanker, in heden of verleden, de moeilijkheden die ze ervaarden en de erkenning die ze kregen van de verzorgende en ondersteunende teams. Deze mannen en vrouwen van alle leeftijden hadden allemaal te maken gekregen met lymfeklierkanker. Ze waren genezen of nog in behandeling, de ziekte had hun lichaam of hun gezinsleven beïnvloed, maar ze werden allemaal aangegrepen door de energie die ontstond uit hun ontmoeting, de behoefte om te getuigen in de aan hen toegewijde ruimte en het verlangen om tot actie over te gaan.
Een programma op maatVoor en na dit halfuur was er een programma van toespraken over talrijke aspecten van het leven met de ziekte. Allereerst de rol van patiëntenverenigingen, met meerdere sprekers van verenigingen in Vlaanderen (Lymfklierkanker Vereniging Vlaanderen, Hodgkin en non-Hodgkin) en Frankrijk, met France Lymphome Espoir. Daarna ging de aandacht naar de ziekte zelf, met toespraken van dr. Marie-Christine Ngirabacu van ziekenhuizengroep Jolimont, en van prof. Marc André van het CHU UCL Namur. De praktische aspecten van het leven met lymfeklierkanker werden na de middag behandeld: je rechten kennen en ze doen gelden met Mohamedi El Bauzroti van de vzw Atelier des droits sociaux, omgaan met vermoeidheid met de mental coach Laurent Moor. De dag eindigde en werd bekroond met een qi gong-workshop geleid door An Debie, waarbij iedereen opnieuw in contact kon komen met zijn lichaam.
Zorg dragen voor jezelfDe dag werd ondersteund en georganiseerd door talrijke organisaties: Takeda, Roche, La Roche-Posay, maar ook de Stichting tegen Kanker, de patiëntenverenigingen en de Belgian Hematology Society. Diverse ziekenhuizen waren naar het Erasmusziekenhuis gekomen: het CHU in Luik, de ziekenhuisgroep Jolimont, het CHU UCL Namur, de Cliniques universitaires Saint-Luc en het Jules Bordet Instituut.
In de marge van deze toespraken werden ook producten voorgesteld en werd er informatie ter beschikking gesteld van de patiënten, waaronder informatieve documenten van de Stichting tegen Kanker en 3D-presentaties om de ziekte beter te begrijpen.
Deel en print dit artikel
Wat is de psychologische impact van Covid19 op oncologische patiënten en hun familie? Hoe uw geestelijk evenwicht bewaren en de crisis dagelijks beter doorstaan?
Dit wa...
Lees verderDe Covid-19 epidemie die we nu meemaken, brengt veel vragen met zich mee, vooral voor patiënten die lijden aan bloedkanker. Experts in hematologie kwamen overeen om live...
Lees verderDe dag van de lymfeklierkankerpatiënten, georganiseerd door enkele Franstalige hematologische diensten, was een gedenkwaardig evenement, dat wel eens belangrijk zou kunne...
Lees verderWaarom zou je naar een coach stappen om vermoeidheid te bestrijden? Wel, omdat die vermoeidheid je doet vergeten wat je allemaal kunt. Patiënten merken dat het onmogelijk...
Lees verderAction Lymphome Wallonie Bruxelles (ALWB), een patiëntenvereniging, heeft op 16 september 2023 een ‘Dag van de Patiënten’ georganiseerd om patiënten, hun naasten en zorgv...
Lees verderAction Lymphome Wallonie Bruxelles, een patiëntenvereniging, heeft op 16 september 2023 een ‘Dag van de Patiënten’ georganiseerd om patiënten, hun naasten en zorgverlener...
Lees verderDe Caring Hat werd ontworpen door Fabienne Delvigne. Dit initiatief biedt hoeden aan als alternatieve oplossing voor pruiken en mutsen, bijvoorbeeld voor wie lijdt aan haaruitval ten gevolge van een kankerbehandeling.
Dr. Florence Van Obbergh, hematoloog in het ziekenhuis van Jolimont, geeft een update over de evolutie van de levenskwaliteit na een transplantatie.
Professor Virginie De Wilde, hoofd van de dienst Hematologie in het Erasmusziekenhuis/Universitair Ziekenhuis van Brussel, heeft deelgenomen aan de oprichting van de vereniging Action Lymphome Wallonie-Bruxelles (ALWB).
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen