Lysosomale ziekten - Ziekte en adolescentie (3/3) “De ziekte van Fabry | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Lysosomale ziekten


GETUIGENISSEN

Ziekte en adolescentie (3/3) “De ziekte van Fabry is een deel van mezelf”

Ziekte en adolescentie (3/3) “De ziekte van Fabry is een deel van mezelf”

Cassandra, 21 jaar, heeft de ziekte van Fabry

Als tiener vernam Cassandra dat ze de ziekte van Fabry heeft. Ondanks de dagelijkse beslommeringen en de zorgen om de toekomst slaagt ze erin om haar ziekte te relativeren. Een teken van grote maturiteit.

De ziekte van Fabry: een zware diagnose

“Een neef van mijn moeder kampte met vrij ernstige nierproblemen. Pas een hele tijd later werd de juiste diagnose gesteld: de ziekte van Fabry. Net in die periode begon ik concentratieproblemen te krijgen, en een branderig gevoel in mijn handen en voeten. Waarna die neef voorstelde om het hele gezin een genetische test te laten ondergaan. De diagnose was onverbiddelijk: mijn broertje en ik hadden eveneens de ziekte van Fabry. Als 11-jarig meisje maakte me dat bang, want ik had al gezien hoe slecht die neef er soms aan toe was. Gelukkig stelden de artsen me gerust en schreven ze me geneesmiddelen voor tegen de pijn in mijn handen en voeten. Een paar jaar later, op mijn 13de, kreeg ik mijn eerste infusen met vervangingsenzymen.”

 

Ziekte van Fabry en dagelijkse beslommeringen

“Als tiener moeten leven met de ziekte van Fabry is niet altijd eenvoudig … Zo word ik heel snel moe als ik een uitstap maak en verdraag ik geen sigarettenrook. Sporten met vrienden is er niet bij, en zelfs gaan shoppen met vriendinnen is algauw te belastend. Mijn ziekte leidde ook tot problemen op school. Zo heb ik door mijn zware concentratieproblemen drie keer een jaar moeten overdoen. Ook de behandeling is soms zwaar. Ik moet om de twee weken een namiddag naar het ziekenhuis. Niet evident als al je vrienden een terrasje doen in de zon of een feestje bouwen …”

 

Ziekte van Fabry en zorgen om de toekomst

“Het moeilijkste is dat je weet dat de ziekte van Fabry ongeneeslijk is. Het heeft dan ook geen zin om mezelf gerust te stellen of moed in te spreken omdat ik er binnenkort vanaf zal zijn. Momenteel krijg ik elke woensdagnamiddag mijn enzyminfusen, maar volgend jaar begin ik met hogere studies … Dat bezorgt me toch wat stress, want ik weet helemaal niet hoe ik het aan boord ga leggen om geen enkele les te missen. Ik voel me trouwens al ongemakkelijk als ik tijdens mijn studentenjob een vrije namiddag moet vragen om mijn behandeling te kunnen volgen. Dus dreig ik nog meer last te krijgen als ik een volwaardige baan heb.”

 

Een goede levenskwaliteit behouden, ondanks de ziekte van Fabry

“Af en toe heb ik wel eens een moment van zwakte of een dip. Toch heb ik me altijd getroost met de gedachte dat er ergere gevallen zijn dan ik. Ik ben niet blind, zit niet in een rolstoel en leid al bij al een vrij normaal leven. Vaak hoor je dat de adolescentie een bijzonder moeilijke periode is om zo’n diagnose te krijgen. Toch ben ik daar niet zo zeker van, integendeel: de ziekte lijkt me net moeilijker te aanvaarden als volwassene, want dan moet je breken met bepaalde gewoonten en je levensstijl aanpassen. Zelf ben ik als het ware met mijn ziekte opgegroeid. Ze maakt dus wezenlijk deel uit van mezelf en mijn leven.”

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Op vakantie met een lysosomale ziekte: checklist om niets te vergeten 31 07 2017
Lysosomale ziekten
Op vakantie met een lysosomale ziekte: checklist om niets te vergeten

  • Welke bestemming?

Mensen met een lysosomale ziekte, zoals mucopolysaccharidose type 1 (MPS1), de ziekte van Pompe, de ziekte van Gaucher en de ziekte van Fab...

Lees verder
Ziekte van Pompe en kinesitherapie: de juiste praktijken 01 03 2017
Lysosomale ziekten
Ziekte van Pompe en kinesitherapie: de juiste praktijken

Naar aanleiding van de recentste bijeenkomst van de groep ‘Ziekte van Pompe’ van de ABMM (Association Belge contre les Maladies Neuro-Musculaires, de Franstalige zusterve...

Lees verder
Lysosomale ziekten: mag ik sporten? 06 10 2016
Lysosomale ziekten
Lysosomale ziekten: mag ik sporten?

Lichaamsbeweging: een bondgenoot bij lysosomale ziekten

“In de regel is elke vorm van matige en aangepaste lichaamsbeweging positief en zelfs aan te raden”, benadrukt...

Lees verder
Ziekte van Pompe: ademhalingsspieren trainen met Treshold 15 04 2016
Lysosomale ziekten
Ziekte van Pompe: ademhalingsspieren trainen met Treshold

Threshold om de ademhalingsspieren te trainen

De Threshold ademtrainer is een specifiek apparaat om de kracht en het uithoudingsvermogen van de ademhalingsspieren te tr...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Tegen 2030 een vaccin tegen kanker? 25 10 2022
Borstkanker
Tegen 2030 een vaccin tegen kanker?

"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...

Lees verder

OPINIEPEILING

U heeft een zeldzame ziekte die weinig mensen kennen. Als u aan iemand zegt welke ziekte u heeft, vragen ze steeds: welke ziekte is dat?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook