Bij chemotherapie krijgt de patiënt één of verschillende types geneesmiddelen voorgeschreven die worden toegediend via intraveneuze weg (soms ook oraal) om de kankercellen te vernietigen en te doden. Het type geneesmiddel, de doses en de duur van de behandeling verschillen volgens patiënt en hangen ook af van het stadium van de tumor en de algemene gezondheidstoestand van de patiënt.
Bij een gelokaliseerde tumor stelt men perioperatieve chemotherapie voor (‘rondom de operatie’) in aanvulling op chirurgie. De toediening gebeurt voor en na de ingreep.
Als de kanker zich in een gevorderd stadium bevindt of als hij inoperabel is, vormt chemotherapie alleen de referentiebehandeling. Daardoor kan men de progressie van kanker beperken of vertragen en de duur en de kwaliteit van het leven van de patiënt vergroten door de symptomen die verband houden met de tumor (en met eventuele uitzaaiingen) te reduceren.
Chemotherapie valt niet alleen de kankercellen, maar ook sommige gezonde cellen aan (zoals de bloedcellen, en de cellen van huid, haren, slijmvliezen en het spijsverteringskanaal). Daardoor kunnen er bijwerkingen ontstaan zoals vermoeidheid, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, diarree, droge slijmvliezen, aften in de mond, haaruitval, benauwdheid, een verhoogd risico op infecties en een verhoogd risico op de vorming van bloedklonters. De meeste van die ongewenste bijwerkingen zijn van voorbijgaande aard en volledig omkeerbaar na het stopzetten van de behandeling. In sommige gevallen moet men medicatie innemen om de bijwerkingen van chemotherapie in de hand te houden.
Doelgerichte therapieënDoelgerichte therapieën kunnen worden toegepast op patiënten met maagkanker in een gevorderd stadium en/of met uitzaaiingen. Doelgerichte therapieën worden vaak toegediend in aanvulling op een behandeling met chemotherapie, maar ze hebben een meer specifieke werking. Ze richten zich specifiek op de kankercellen en het weefsel errond (meer bepaald de bloedvaten) door in te werken op een specifieke eigenschap, maar ze zijn niet zo toxisch voor de andere lichaamscellen.
De laatste jaren deed een nieuw type behandeling zijn intrede, meer bepaald immunotherapie. Het principe van deze behandeling is dat men gebruikmaakt van de natuurlijke afweer van de patiënt om de kanker te bestrijden. Deze behandeling is al doeltreffend gebleken bij gevorderde stadia of metastasen van maagkanker en cardiacarcinoom. Op dit moment wordt deze behandeling nog niet terugbetaald in België, maar in de nabije toekomst zou dat wel het geval moeten zijn.
Angst voor het vaccin
Artrose
Buikgriep
Chronische bronchitis
Covid-19
Covid-19 en fake news
Diabetes
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Lactose-intolerantie
Longkanker
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Prostaatkanker
Transplantatie van organen