Een cardiacarcinoom – of carcinoom van het gastro-oesophageale overgangsgebied (JOG) – is een kanker van de maagmond, de bovenste opening in het overgangsgebied met de slokdarm. De cardia is een spier die als functie heeft om te voorkomen dat de zuurafscheidingen van de maag en het ingebrachte voedsel terugvloeien naar de slokdarm. Het is dus een soort sluitspier.
Adenocarcinomen vormen de meerderheid van de kankers van de cardia. Op grond van de lokalisatie definieert de Siewert-classificatie drie types cardiacarcinoom:
Sinds de jaren 1970 neemt het aantal nieuwe cardiacarcinomen voortdurend en constant toe in de westerse landen. Anderzijds is het aantal gevallen van kanker van de maagholte sterk teruggelopen bij onze bevolking als gevolg van de betere bewaarmethoden van voeding, en van de uitroeiing van HP.
RisicofactorenVerschillende factoren houden verband met een hoger risico om cardiacarcinoom te ontwikkelen:
In tegenstelling tot maagkanker vormt een infectie met de Helicobacter pylori-bacterie geen risicofactor voor cardiacarcinoom.
SymptomenSlikstoornissen (dysfagie) vormen het voornaamste symptoom van cardiacarcinoom. Daarbij ervaart men een gevoel van blokkering of problemen om het voedsel door te slikken. De patiënt heeft last en/of pijn tijdens het eten, maar eenmaal het voedsel doorgeslikt is, verdwijnen die ongemakken snel. In de vroege stadia van de kanker komt dysfagie af en toe voor, en alleen tijdens het eten van vast voedsel. Naarmate de ziekte verder evolueert, treden de slikstoornissen op bij elk type voedsel (zelfs vloeistoffen). Dat gebeurt steeds vaker en uiteindelijk wordt het zelfs totaal onmogelijk om voedsel tot zich te nemen via de mond. Er kunnen zich ook andere symptomen voordoen, zoals:
Voor de diagnose van cardiacarcinoom worden dezelfde onderzoeken uitgevoerd als voor de diagnose van maagkanker:
Ook de behandeling vertoont overeenkomsten met die bij maagkanker en kan volgende stappen omvatten:
De keuze van de behandeling hangt eveneens af van het type kanker, van de omvang van de tumor, van zijn lokalisatie, zijn uitbreiding en het stadium van zijn ontwikkeling …
Geschreven door Kathleen Mentrop. Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van dr. Marc Van den Eynde, gastro-enteroloog en specialist digestieve oncologie verbonden aan de Clinique universitaires Saint-Luc.
Angst voor het vaccin
Artrose
Buikgriep
Chronische bronchitis
Covid-19
Covid-19 en fake news
Diabetes
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Lactose-intolerantie
Longkanker
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Prostaatkanker
Transplantatie van organen