Voor de diagnose van cardiacarcinoom worden dezelfde onderzoeken uitgevoerd als voor de diagnose van maagkanker:
Ook de behandeling vertoont overeenkomsten met die bij maagkanker en kan volgende stappen omvatten:
De keuze van de behandeling hangt eveneens af van het type kanker, van de omvang van de tumor, van zijn lokalisatie, zijn uitbreiding en het stadium van zijn ontwikkeling …
Geschreven door Kathleen Mentrop. Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van dr. Marc Van den Eynde, gastro-enteroloog en specialist digestieve oncologie verbonden aan de Clinique universitaires Saint-Luc.
Een cardiacarcinoom – of carcinoom van het gastro-oesophageale overgangsgebied (JOG) – is een kanker van de maagmond, de bovenste opening in het overgangsgebied met de slokdarm. De cardia is een spier die als functie heeft om te voorkomen dat de zuurafscheidingen van de maag en het ingebrachte voedsel terugvloeien naar de slokdarm. Het is dus een soort sluitspier.
Adenocarcinomen vormen de meerderheid van de kankers van de cardia. Op grond van de lokalisatie definieert de Siewert-classificatie drie types cardiacarcinoom:
Sinds de jaren 1970 neemt het aantal nieuwe cardiacarcinomen voortdurend en constant toe in de westerse landen. Anderzijds is het aantal gevallen van kanker van de maagholte sterk teruggelopen bij onze bevolking als gevolg van de betere bewaarmethoden van voeding, en van de uitroeiing van HP.
Verschillende factoren houden verband met een hoger risico om cardiacarcinoom te ontwikkelen:
In tegenstelling tot maagkanker vormt een infectie met de Helicobacter pylori-bacterie geen risicofactor voor cardiacarcinoom.
Slikstoornissen (dysfagie) vormen het voornaamste symptoom van cardiacarcinoom. Daarbij ervaart men een gevoel van blokkering of problemen om het voedsel door te slikken. De patiënt heeft last en/of pijn tijdens het eten, maar eenmaal het voedsel doorgeslikt is, verdwijnen die ongemakken snel. In de vroege stadia van de kanker komt dysfagie af en toe voor, en alleen tijdens het eten van vast voedsel. Naarmate de ziekte verder evolueert, treden de slikstoornissen op bij elk type voedsel (zelfs vloeistoffen). Dat gebeurt steeds vaker en uiteindelijk wordt het zelfs totaal onmogelijk om voedsel tot zich te nemen via de mond. Er kunnen zich ook andere symptomen voordoen, zoals:
Het onderscheid tussen een goedaardige cyste en een kwaadaardige tumor is niet altijd eenvoudig. Op CT-beelden (röntgenstralen) kunnen cysten en tumoren er zeer gelijkaar...
Lees verderEerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vors...
Lees verderOncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.
Waarom de WHO plots deze beslissing neemt is niet duidelijk. We weten niet of het om nieuwe labo-resultaten of om een grootschalig onderzoek gaat”, stelt toxicoloog profe...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderHeb je ooit al van de potentieel kankerverwekkende stof acrylamide gehoord? Deze naam zegt je waarschijnlijk niets en toch komt de stof in belangrijke mate voor ... in fr...
Lees verderDr. Marc Van den Eynde, gastro-enteroloog en specialist digestieve oncologie verbonden aan de Cliniques universitaires Saint-Luc
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen