Een minderheid van migrainelijders zou een aanval krijgen door het eten van bepaalde voedingsmiddelen, waaronder chocolade, rode wijn en kazen die tyramine bevatten, zoals brie en camembert.
Om na te gaan of een product je kans op migraine kan verhogen, kun je in een dagboek noteren wat je eet en wanneer de aanvallen optreden. Is één enkel product de schuldige, dan doet de aanval zich meestal voor 12 tot 24 uur na inname, soms nog sneller.
De menstruatie
50% van de vrouwen legt spontaan een link tussen migraine en de menstruatie. Veel vrouwen hebben vaker migraine tijdens de menstruatieperiode en 5% heeft alleen migraine tijdens de menstruatie. De migraine treedt dan alleen op aan het einde van de cyclus (van 1 à 2 dagen voor tot 1 à 2 dagen na het begin van de menstruatie), wanneer de oestrogeenspiegel in het lichaam daalt.
Zwangerschap
bij 70% van de vrouwen met migraine verdwijnt het probleem tijdens de zwangerschap, of vermindert het sterk. Maar dat is helaas niet altijd zo. Bij een minderheid van de vrouwen verandert de migraine niet, en sommige vrouwen krijgen net meer migraine tijdens de zwangerschap. Het gebeurt dat vrouwen soms voor de eerste keer migraine krijgen tijdens de eerste zwangerschap. De postpartale periode (na de bevalling) betekent voor sommige vrouwen net zoveel als een terugkeer van hun migraine.
De postpartale periode (na de bevalling) betekent voor sommige vrouwen net zoveel als een terugkeer van hun migraine.
De menopauze
Het verloop van de migraine tijdens de menopauze is moeilijk te voorspellen. Vaak zal de migraine na de menopauze verminderen, maar soms verergert ze in het begin van de menopauze.
Als je migraine hebt, zullen er in de familie waarschijnlijk nog mensen zijn met migraine. Studies hebben zeer uiteenlopende resultaten opgeleverd, maar naar schatting zou 35 tot …. 90% van de gevallen familiaal zijn. De familiale link is niet specifiek en kan zowel de vader als de moeder betreffen en zowel de zonen als de dochters, binnen één of … twee generaties. 38 plaatsen in het menselijke genoom zijn geassocieerd met migraine. Deze plaatsen bevatten voornamelijk genen die in vasculair of gastro-intestinaal weefsel tot expressie komen, en een aantal genen die een rol spelen in vasculaire biologie, wat erop kan wijzen dat vasculaire mechanismen toch een rol spelen in het ontstaan van migraineaanvallen.
Stress en je levenswijze hebben mogelijks invloed op de frequentie en de ernstgraad van de migraineaanvallen. Een chaotische levenswijze is geen oorzaak van migraine, maar kan wel de frequentie van migraineaanvallen verhogen. Migrainelijders moeten proberen een zekere regelmaat in hun leven in te bouwen. Dat is beter dan er een hele waslijst van verbodsbepalingen op na te houden.
Eigenaardig is dat sommige migrainelijders juist migraine krijgen tijdens het weekeinde, als ze net minder stress hebben. Dat type migraine kan andere oorzaken hebben: langer slapen, minder cafeïne drinken …
Ook veranderingen van het slaapritme kunnen migraine in de hand werken.
Migraine is een slopende en pijnlijke ziekte. Uit een onderzoek blijkt bovendien dat migraine de kans op complicaties tijdens de zwangerschap verhoogt.
Het risico treft...
Misbruik van pijnstillers (analgetica) is een frequent probleem bij migraine. Vaak kent dat een sluipend verloop...
Lees verderSpanningshoofdpijn is een veel voorkomende vorm van hoofdpijn die vaak verward wordt met migraine. Ze wordt gekenmerkt door vage pijn, en de patiënt voelt als het ware ee...
Lees verderClusterhoofdpijn is de meest ernstige vorm van hoofdpijn. Het komt veel minder vaak voor dan migraine. Clusterhoofdpijn wordt ekenm...
Lees verderBij sommige patiënten neemt de frequentie van de migraine mettertijd toe en wordt de migraine chronisch. We spreken van chronische migraine als iemand meer dan 15 dagen p...
Lees verderProf. Jean Schoenen, neuroloog in het ‘Centre Hospitalier Régional de la Citadelle’ in Luik
Prof. Jean Schoenen, neuroloog aan het CHR de la Citadelle in Luik
Prof. Schoenen, neuroloog aan het CHR de la Citadelle in Luik
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen