Gepubliceerd op 07/09/2015 à 11:20
Onderzoekers hebben onlangs aangetoond dat er een link bestaat tussen het stresspeil dat patiënten ervaren en de ernst van de symptomen bij een hyperactieve blaas. Moet stressbeheer voortaan deel uitmaken van de behandeling van de aandoening?
Onderzoekers hebben onlangs aangetoond dat er een link bestaat tussen het stresspeil dat patiënten ervaren en de ernst van de symptomen bij een hyperactieve blaas. Moet stressbeheer voortaan deel uitmaken van de behandeling van de aandoening?
Hyperactieve blaas: wat is de impact op de levenskwaliteit?
De typische symptomen van een hyperactieve blaas zijn een te frequente mictie (plassen) overdag en/of ’s nachts in combinatie met een plotselinge, sterk opkomende en soms oncontroleerbare drang om te plassen. Deze symptomen kunnen een grote impact hebben op de levenskwaliteit van de patiënten. Sommigen durven hun huis niet meer uit, vooral als ze vaak moeten plassen of als ze ook last hebben van urineverlies. Die continue spanning heeft een impact op hun sociale leven en veroorzaakt problemen op het werk en soms groot psychisch leed.
Stress en hyperactieve blaas
Om de impact van stress op een hyperactieve blaas beter te begrijpen, hebben onderzoekers patiënten ondervraagd die last hebben van een hyperactieve blaas. Uit hun verhaal blijkt dat ze een hoger stresspeil hebben dan de doorsnee bevolking. Van de deelnemers hebben diegenen die zware symptomen van drangincontinentie hebben (incontinentie omdat men er niet in slaagt zijn water op te houden of op tijd bij een toilet te raken) ook een stressniveau dat als hoger wordt ervaren. Het is echter moeilijk te achterhalen of de ernst van de symptomen zware stress veroorzaakt of, omgekeerd, zware stress de symptomen verergert. Studies bij dieren hebben aangetoond dat knaagdieren die blootgesteld worden aan stress soms vaker moeten plassen. De link tussen stress en een hyperactieve blaas werkt dus blijkbaar in beide richtingen.
Stressbeheer: één aspect van de behandeling
Een hyperactieve blaas wordt op verschillende fronten behandeld.
Stressbeheer zou een bijkomend wapen kunnen zijn om bepaalde symptomen te behandelen. Uit een recente studie blijkt dat technieken voor het verminderen van stress gebaseerd op mindfulness, drangincontinentie kunnen verminderen. De patiënt leert dan zijn stress onder controle te krijgen door zich te concentreren op het nu in plaats van te anticiperen op wat er kan komen of te tobben over wat er is gebeurd. Veel problemen kunnen ook bij de huisarts of de specialist worden aangekaart. Maar ook andere technieken, zoals hypnose of sofrologie, zijn nuttige en erkende hulpmiddelen om met stress te leren omgaan.
Al die methodes kunnen een heilzame impact hebben op de symptomen van een hyperactieve blaas en op de levenskwaliteit.
Laurence Bockstaele
Deel en print dit artikel
Botulinetoxine (botox) is een krachtig gif dat de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de spieren blokkeert, waardoor spieren verslapp...
Lees verderOnderzoekers hebben onlangs aangetoond dat er een link bestaat tussen het stresspeil dat patiënten ervaren en de ernst van de symptomen bij een hyperactieve blaas. Moet s...
Lees verderAls geneesmiddelen niet of onvoldoende helpen om urineverlies tegen te gaan, is het gebruik van absorberende verbanden (een luier voor volwassenen) of condoomk...
Lees verderAnnie (55)
Frank (66)
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen