Het voedsel kan het traject van de mond tot de anus afleggen dankzij speciale spiercontracties: de peristaltiek.
De holle organen - slokdarm, maag en darmkanaal - hebben spierlagen die spontaan samentrekken en zo het voedsel geleidelijk voortstuwen. Zonder dat verschijnsel, ook wel de motiliteit van de spijsvertering genoemd, zou de hele transformatie van de voeding en de absorptie van voedingsstoffen onmogelijk zijn.
Normaal duurt het traject dat het voedsel aflegt van mond tot anus 24 tot 40 uur. Bij mensen die lijden aan het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is de transitsnelheid van het voedsel in het darmkanaal vaak gewijzigd. De contracties kunnen te snel of te traag verlopen, waardoor de patiënt last krijgt van diarree of constipatie.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Hubert Piessevaux (Cliniques universitaires Saint-Luc.)
Het spijsverteringskanaal is een verwerkingsfabriek. Zodra het voedsel is ingeslikt, wordt het door het organisme 'bewerkt' tijdens een ingewikkeld verteringsproces. Het doel is uit het voedsel de eiwitten, koolhydraten, vetten, minerale zouten, oligo-elementen en andere stoffen te halen die onmisbaar zijn voor het functioneren van het menselijk lichaam.
Nadat het voedsel gekauwd is, daalt het via de slokdarm af tot in de maag. Daarna komt het in de dunne darm, en ten slotte in de dikke darm of het colon. De resten die geen voedingswaarde meer hebben, worden vervolgens afgevoerd naar de endeldarm en op natuurlijke wijze uitgescheiden.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Hubert Piessevaux (Cliniques universitaires Saint-Luc.)
De transformatie en vervolgens absorptie van voedingsstoffen door het organisme gebeurt vooral in de dunne darm. Voor het voedsel daar aankomt, blijft het drie tot zeven uur in de maag, waar het op twee manieren tegelijk wordt verteerd: mechanisch, omdat het wordt dooreengeroerd, en chemisch, omdat het voedsel wordt vermengd met maagsappen. De brij die daardoor ontstaat, de zogenaamde chymus, wordt dan naar het duodenum of twaalfvingerige darm geleid, een soort voorkamer van de dunne darm. Daar absorbeert het organisme ijzer, calcium, bepaalde suikers en vitaminen.
De chymus wordt daarna naar de dunne darm gevoerd. In dat ongeveer zes meter lange kanaal zetten de darmsappen het verteringswerk verder, waardoor de voedselmoleculen worden omgezet in voedingsstoffen. Dankzij de werking van de villi of darmvlokken, een soort uitstulpinkjes die op kleine franjes lijken en de binnenwand van de dunne darm bekleden, worden de voedingsstoffen vervolgens opgenomen door het bloedvatenstelsel. Na de doorgang door de dunne darm komt de niet-geabsorbeerde voedselmaterie in het colon terecht, ook wel dikke darm genoemd. De belangrijkste functie van het colon is water absorberen.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Hubert Piessevaux (Cliniques universitaires Saint-Luc.)
Zowat 10 tot 15% van de Belgische bevolking zou aan het prikkelbaredarmsyndroom (PSD) lijden, ook wel spastisch colon genoemd. Het is een chronische aandoening van het gastro-intestinale systeem. Ze wordt gekenmerkt door een reeks symptomen zoals:
Het PDS kan op elke leeftijd optreden en komt beduidend vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Hoewel het PDS het dagelijkse leven ernstig kan verstoren, gaat het om een goedaardige aandoening die het risico op darmkanker niet verhoogt. De oorzaken van het PDS zijn nog steeds niet helemaal duidelijk.
De indruk dat je buik gezwollen is, rommelingen? We weten allemaal wat een opgezette buik is. Het is een van de veel voorkomende klac...Opgezette buik: gassen als oorzaak
Probiotica zijn levende micro-organismen die een gunstige werking in ons lichaam uitoefenen voor de gezondheid. Er bestaan ve...Probiotica: tegen opgezette buik en diarree
Zodra een mogelijke specifieke aandoening zoals een gezwel of een intolerantie voor lactose is uitgesloten, worden vaak als eerste b...Antispasmodica tegen prikkelbare darm
Vandaag heeft naar schatting 60 % van alle patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS of IBS) ook een depressie- of angst...Verband IBS en depressie-/angststoornis
Danny De Looze, maag-darmspecialist aan het UZ Gent
Juliette, 49 jaar
Marine, 39 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen