Gepubliceerd op 23/03/2021 à 15:08
De coronapandemie deed vragen rijzen rond de behandeling van chronische ziekten, waaronder psoriasis. Ondertussen stellen de gegevens gerust en is het niet nodig om de verschillende lopende psoriasisbehandelingen af te breken. Maar op grond van het voorzichtigheidsbeginsel wacht men best met het opstarten van ingrijpende immunosuppressieve therapieën (ciclosporine, TNF-remmers).
Psoriasis is een chronische en slopende, maar niet dodelijke aandoening. Om die reden maken patiënten en artsen zich sinds het begin van de coronapandemie ernstige zorgen over de baten-risicoverhouding van psoriasisbehandelingen en het risico op besmetting met COVID-19.
Psoriasis en COVID-19: de resultaten stellen gerustEr zijn nu genoeg gegevens beschikbaar om geruststellende antwoorden naar voren te schuiven. Patiënten die lokale behandelingen voor psoriasis (zalven) krijgen, lopen geen hoger risico op infectie met SARS-CoV-2. Dat geldt ook voor wie lichttherapie (PUVA-behandeling) volgt, al sluiten sommige dagbehandelingscentra voor PUVA-therapie wel de deuren bij een piek in de besmettingen. Bij dergelijke therapieën is er namelijk sprake van nauwe contacten.
Psoriasisbehandelingen die het immuunsysteem onderdrukken: onderbreken is niet nodigMaandenlang hadden de artsen geen zicht op het bredere plaatje bij systemische behandelingen (immunomodulatoren en immunosuppressiva zoals methotrexaat en ciclosporine, en biologicals). Ze konden dan ook niet beslissen of dergelijke psoriasistherapieën moesten worden stopgezet. Uit steeds meer gegevens, meer bepaald afkomstig uit Italië en de Verenigde Staten, blijkt nu dat personen in behandeling met immunomodulatoren, immunosuppressiva en biologicals geen hoger risico lopen om geïnfecteerd te raken met het SARS-CoV-2-virus en dat ze geen meer gevaarlijke vormen van de ziekte ontwikkelen. Personen die dat soort medicatie sinds geruime tijd innemen, hoeven dan ook niet te stoppen met hun behandeling.
Psoriasis en corona: voorzichtigheid gebodenWie een psoriasisbehandeling volgt, krijgt altijd het advies om dat op een continue basis te blijven doen, anders is er een risico op terugval. Dat geldt met name bij psoriasisartritis, waar een opstoot de gewrichten definitief kan beschadigen.
Maar op aanbeveling van de Belgische en Franse verenigingen voor dermatologie, en in overleg met de Amerikaanse academie voor dermatologie, adviseren de artsen dan weer wel om uit voorzichtigheid geen ingrijpende immunosuppressieve therapieën (ciclosporine, TNF-remmers) op te starten. Hun werking op het immuunsysteem is namelijk het sterkst gedurende de eerste weken van de behandeling (tot 2 à 3 maanden na de start).
COVID-19: in welke gevallen moeten systemische behandelingen van psoriasis worden stopgezet?Men moet systemische behandelingen van psoriasis tijdelijk stopzetten bij patiënten die besmet zijn met het coronavirus, net zoals men ze moet onderbreken bij andere infectieziekten, zoals een ernstige longontsteking. Als er tijdens die onderbreking plaques verschijnen, kan men zich verzorgen met topische middelen (zalven), om een ernstige terugval te voorkomen.
Weet dat het verminderen van de dosis in het algemeen geen zin heeft. Doe dat dan ook niet op eigen initiatief. Als u naar aanleiding van deze uitzonderlijke gezondheidscrisis twijfels of vragen hebt rond uw psoriasisbehandeling, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw huisarts of dermatoloog.
Deel en print dit artikel
Onder biologicals of biologische behandelingen verstaat men stoffen die geproduceerd worden op basis van een cel of een levend organisme. De meeste biologicals zijn monok...
Lees verderPsoriasis is een chronische en slopende, maar niet dodelijke aandoening. Om die reden maken patiënten en artsen zich sinds het begin van de coronapandemie ernstige zorgen...
Lees verderTelegeneeskunde is de medische uitoefening waarbij gebruik wordt gemaakt van informatie- en communicatietechnologie (pc, tablet, smartphone, 3G-netwerk, internet ...) om...
Lees verderEr zijn verschillende soorten psoriasis. De meest voorkomende zijn huidpsoriasis en psoriasis van de gewrichten. Huidpsori...
Lees verderMensen die aan psoriasis lijden, lopen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek bij tienduizenden personen, dat onder meer...
Lees verderFrançois Jacquemin, vrijwilliger bij de patiëntenvereniging Psoriasis-Contact vzw,
Prof. Michel de la Brassinne, dermatoloog in het CHU Liège
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen