Praktische tips
- Geef niet toe aan de drang om te krabben: het is een van de grote uitdagingen voor wie lijdt aan psoriasis. Krabben geeft weliswaar tijdelijk verlichting, maar het verergert de letsels alleen maar. Goed om te weten: vijf minuten krabben doet twee weken behandeling teniet! Als u jeuk hebt en het krabben toch niet kunt laten, doe dat dan zeker niet met uw nagels. Het best is nog om lichtjes in de jeukende zone te knijpen, erop te duwen of er met de handpalm zachtjes over te strijken. Probeer uw handen zo veel mogelijk bezig te houden (stressbal, spelletjes, enz.) om uw aandacht af te leiden.
- Draag bij voorkeur ruim zittende kleren van natuurlijk textiel (katoen, linnen, zijde). Die laten de huid ademen en veroorzaken geen irritatie. Dat geldt nog meer voor ondergoed: de naden en haakjes mogen ook geen wrijving veroorzaken. Hetzelfde geldt voor schoenen: als u er nieuwe nodig hebt, koop dan lederen schoenen. En draag ‘s zomers open sandalen, zeker als u psoriasis op de voeten hebt.
- De zon heeft in 85% van de gevallen een weldoend effect op de psoriasis-plaques (in 15% van de gevallen versterkt zonlicht de plaques). Bescherm uw huid wel altijd met een zonnecrème en blijf tijdens de heetste uren van de dag uit de zon. Opgelet: als u een PUVA-therapie volgt, is blootstelling aan de zon verboden omdat u fotosensibiliserende medicijnen neemt.
- Een verblijf in een kuuroord is vaak een uitstekende aanvulling op de behandeling. Vooral de Dode Zee is door de hoge zoutconcentratie van het water en de overvloedige zon erg populair bij mensen met psoriasis. Maar ook veel badplaatsen bieden aangepaste programma’s aan.
- Regelmatig sporten is aan te bevelen. Het helpt overgewicht en metabole ziektes bestrijden, twee factoren die vaak met psoriasis samengaan. Sporten helpt ook om uit het sociale isolement te geraken, om stress te verminderen en om weer een positief lichaamsbeeld op te bouwen.
- Relaxatie, yoga, tai chi, meditatie, sofrologie: alle methodes die helpen om met stress om te gaan en de verbinding tussen lichaam en geest te verbeteren, zijn aan te raden.
- Patiëntverenigingen bieden vaak groepsactiviteiten of gespreksgroepen aan. Deze initiatieven zijn voor de patiënt vaak een grote steun. Ook psychologische begeleiding door een professional kan nuttig zijn om beter te leren omgaan met de (vooral sociale en psychologische) gevolgen van de ziekte.
Artikel geschreven door Julie Luong, opgesteld in samenwerking met Michel de la Brassinne, dermatoloog in het CHU Liège.