Ik had al verschillende keren geprobeerd om te stoppen met roken en elke keer kwamen er enkele kilo’s bij. Dat komt omdat het missen van die sigaret heel sterk lijkt op het hongergevoel. Dus begon ik te snoepen en kwamen de kilo’s erbij. Op de duur voelde ik me zo slecht in mijn vel dat ik toch weer aan het roken sloeg.
Toen ik besloot om het nog maar eens te proberen, heb ik eerst een heuse strategie uitgewerkt. Eerst ben ik naar een diëtiste gegaan en heb ik haar een ‘antisnoepdieet’ laten opstellen. Ik heb me ook ingeschreven in een fitnesscentrum vlak bij mijn werk waar ik drie keer per week ging - en nog ga - fitnessen.
Zonder de sigarettenrook leven valt nog mee. Maar vooral de beweging van de ‘hand-naar-de-mond’ is het moeilijkst om te vergeten! Op advies van mijn diëtiste heb ik daarom mijn toevlucht genomen tot zoethoutstaafjes. En of het werkt! Telkens als ik trek kreeg in een sigaret, stak ik er eentje in mijn mond.
Een tabakoloog is een professioneel gezondheidswerker (arts, verpleegkundige, vroedvrouw, psycholoog enz.) die een opleiding heeft gevolgd over verslaving en stoppen met roken. Hij werk samen met de huisarts.
Een tabakoloog neemt de tijd om met zijn patiënt te werken aan de rookontwenning. Hij begint bij zijn motivatie, zijn gewoonten, zijn persoonlijkheid, zijn levensgeschiedenis enz. Hij kan hem geneesmiddelen voorstellen als hulp en/of een cognitieve gedragstherapie om makkelijker van de gewenning af te raken. Sommige tabakologen werken ook met relaxatie- en/of hypnosetechnieken.
Ja. Sinds 2009 betaalt het RIZIV 20 tot 30 euro per consultatie bij een erkend tabakoloog terug, en dat à rato van acht sessies gespreid over twee jaar.
In een centrum voor rookstopbegeleiding – elk ziekenhuis heeft er een – of de gids van FARES (Fonds des Affections Respiratoires - www.fares.be). Daarin staan alle in België erkende tabakologen.
Het is bewezen dat rookstop het risico op hart- en vaataandoeningen verlaagt, maar het was nog niet duidelijk of dat afhangt van het aantal pakjesjaren (1 pakjesjaar komt...
Lees verderTabaksgebruik leidt wereldwijd tot een hoog aantal vermijdbare overlijdens en ziekten, ook in België. Sciensano volgt al sinds 1997 de evolutie van het tabaksgebruik in B...
Lees verderUw gezondheid heeft binnenkort geen geheimen meer voor u! Nieuwe rubrieken zullen de inhoud van MediPedia dit jaar geleidelijk verrijken. Slaap, stress, voeding, gezondhe...
Lees verderStoppen met roken is omgaan met tabaksontwenning. Die ontwenning lokt een aantal symptomen uit die veroorzaakt worden door het gebrek aan nicotine zoals: • geïrriteerdh...
Lees verderOvertuigd om te stoppen met roken? Verhoog uw kansen op succes! Concentreer je op de positieve effecten.
Lees verderPrenez rendez vous avec votre pharmacien ou un tabacologue qui vous aideront à trouver des solutions efficaces comme la prise de subsituts de nicotine.
Lees verderIn samenwerking met de OESO hebben vorsers het nut van die campagne tegen het licht gehouden. Ze hebben daarbij heel wat positieve punten vastgesteld. Als België een soor...
Lees verderElk jaar overlijden er in België ruim 9000 personen aan de gevolgen van roken, blijkt uit de recentste bevindingen van Sciensano. Dat komt neer op één overlijden per uur....
Lees verderMen schat dat roken deze eeuw wereldwijd een miljard doden veroorzaken, vooral in lage- en middeninkomenslanden zoals China.
Twee d...
Lees verderJacques Dumont, tabakoloog in het Erasmusziekenhuis
Rose, 34 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen