Bupropion wordt in België op de markt gebracht als Zyban©. Het is een antidepressivum met een psychostimulerend effect dat werkt door zich te binden aan de nicotinereceptoren in de hersenen. Daardoor vermindert het plezier in het roken en ook de trek in een sigaret.
Het is een van de twee geneesmiddelen voor rookontwenning die op de Belgische markt zijn toegelaten (het andere is varenicline). Bupropion levert ongeveer 10% supplementaire stoppers op. 10% supplementaire stoppers betekent dat er 10 rokers met bupropion behandeld moeten worden om één extra onthouder te verkrijgen (vergeleken met een placebo).
Bupropion is alleen op voorschrift van een arts te verkrijgen. Het middel heeft meerdere contra-indicaties, zoals zwangerschap, borstvoeding, een voorgeschiedenis van epilepsie of stuiptrekkingen, ernstig leverfalen, bipolaire of eetstoornissen (boulimie en anorexia) enz.
De meest voorkomende bijwerkingen van bupropion zijn:
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van Jacques Dumont, tabakoloog in het Erasmusziekenhuis.
Varenicline wordt in België verkocht onder de merknaam Champix© en werkt door zich te binden aan de nicotinereceptoren in de hersenen. Daardoor vermindert het plezier in het roken en heeft men minder trek in een sigaret. Varenicline zou ook iets doeltreffender zijn dan bupropion om rokers van de sigaret te ontwennen.
Varenicline is alleen op voorschrift van een arts te verkrijgen. Het geneesmiddel heeft meerdere contra-indicaties, zoals zwangerschap en borstvoeding, ernstig nierfalen, enz.
De meest voorkomende bijwerkingen van varenicline zijn:
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van Jacques Dumont, tabakoloog in het Erasmusziekenhuis.
Nicotinevervangers zijn nicotinehoudende hulpmiddelen die vrij te krijgen zijn en die bij gebruik in de plaats van sigaretten de lichamelijke afkickverschijnselen verminderen of zelfs helemaal opheffen. Nicotinevervangers zijn een goed hulpmiddel om te stoppen met roken. Zo verhogen deze hulpmiddelen de kans om effectief te stoppen met roken met 50 tot 60%.
Dit komt omdat ze niet alleen de nood aan nicotine verlichten, maar ook de gewoonte van het roken zelf aanpakken door dit gradueel af te bouwen. De bekendste nicotinevervangers zijn mondspray, kauwgom en pleisters (op de huid te kleven). Ze kunnen ook worden gecombineerd, wat – zeker voor zware rokers – de slaagkans op stoppen met roken beduidend vergroot. Zo geeft combinatietherapie van pleister met een orale vorm tweemaal meer kans om te stoppen met roken.
(voordelen combinatietherapie bevestigd in studies: Blöndal et al. BMJ 1999; 318:285-8; Cahil et al. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 5. Art. No.: CD009329; Stead et al. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012; Issue 11. Art. No.: CD000146.)
De behandeling met nicotinevervangers duurt gemiddeld drie maanden. De begindosis hangt af van de graad van de nicotineverslaving: een ‘zware roker’ (meer dan 20 sigaretten per dag) zal een hogere dosis nodig hebben dan een middelmatige roker. Daarna moet de dosis geleidelijk aan worden verminderd en, tegen het eind van de behandeling, worden afgebouwd.
Om het risico op hervallen te beperken, is het belangrijk dat de behandeling tot het einde wordt gevolgd.
Informeer u ook zeker bij uw ziekenfonds. Nicotinevervangende hulpmiddelen worden namelijk door meerdere ziekenfondsen deels terugbetaald.
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van Jacques Dumont, tabakoloog in het Erasmusziekenhuis.
Tabaksgebruik leidt wereldwijd tot een hoog aantal vermijdbare overlijdens en ziekten, ook in België. Sciensano volgt al sinds 1997 de evolutie van het tabaksgebruik in B...
Lees verderUw gezondheid heeft binnenkort geen geheimen meer voor u! Nieuwe rubrieken zullen de inhoud van MediPedia dit jaar geleidelijk verrijken. Slaap, stress, voeding, gezondhe...
Lees verderStoppen met roken is omgaan met tabaksontwenning. Die ontwenning lokt een aantal symptomen uit die veroorzaakt worden door het gebrek aan nicotine zoals: • geïrriteerdh...
Lees verderMaak een afspraak met uw apotheker, met een tabakoloog of huisarts die u zal helpen bij het vinden van doeltreffende oplossingen, zoals het nemen van nicotinevervangende...
Lees verderOvertuigd om te stoppen met roken? Verhoog uw kansen op succes! Concentreer je op de positieve effecten.
Lees verderElk jaar overlijden er in België ruim 9000 personen aan de gevolgen van roken, blijkt uit de recentste bevindingen van Sciensano. Dat komt neer op één overlijden per uur....
Lees verderMen schat dat roken deze eeuw wereldwijd een miljard doden veroorzaken, vooral in lage- en middeninkomenslanden zoals China.
Twee d...
Lees verderMaak een afspraak met uw apotheker, met een tabakoloog of huisarts die u zal helpen bij het vinden van doeltreffende oplossingen, zoals het nemen van nicotinevervangende...
Lees verderJacques Dumont, tabakoloog in het Erasmusziekenhuis
Rose, 34 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen