Stoppen met roken: het motivatiegesprek
Het motivatiegesprek is een gesprek tussen iemand die heen en weer geslingerd wordt (in dit geval over het stoppen met roken) en een professionele gezondheidswerker, bijvoorbeeld een tabakoloog. De bedoeling is om de motivatie van de patiënt op te bouwen en/of te versterken door de redenen bloot te leggen waarom hij wil stoppen, door de voordelen en de moeilijkheden van rookontwenning te bespreken, door naar de oorzaken van eventuele vroegere mislukte pogingen te zoeken enz.
Bij cognitieve gedragstherapieën wordt gewerkt aan hoe iemand denkt over en staat tegenover een bepaald problematisch gedrag (in dit geval roken). Ook de ermee samenhangende gewoonten worden onder de loep genomen om ze te veranderen of te overwinnen. Dat kan eventueel door het invoeren van een of meerdere vervangingsstrategieën.
Een voorbeeld: als u stress hebt, grijpt u meteen naar een sigaret omdat dat ontspant (dat denkt u toch). Maar eigenlijk heeft roken het averechtse effect. Tabak is namelijk een opwekkend of psychostimulerend middel. Als u dat eenmaal door hebt, zult u bij stress het roken gemakkelijker laten en kunt u in de plaats bijvoorbeeld enkele ademhalingsoefeningen doen.
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van Jacques Dumont, tabakoloog in het Erasmusziekenhuis.
De elektronische sigaret lokt felle debatten uit. Voor sommigen is ze een revolutie in de strijd tegen het roken, voor anderen een potentieel gevaarlijk product. De tegenstanders klagen het gemis van elke controle aan op de productie en de commercialisering van deze sigaret. Van sommige merken vermoeden ze zelfs dat ze potentieel toxische (maar geen kankerverwekkende) stoffen bevatten. De voorstanders prijzen dan weer de efficiëntie van de e-sigaret om op een ‘zachte manier’ te stoppen met roken.
Er bestaat nog geen enkele langetermijnstudie die de onschadelijkheid of het gevaar van de elektronische sigaret op lange termijn heeft kunnen bewijzen. Maar aangezien er geen verbranding aan te pas komt (en er dus geen stoffen vrijkomen als koolmonoxide, teer enz.), is de elektronische sigaret heel waarschijnlijk minder schadelijk voor de gezondheid dan een ‘echte’ sigaret.
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van Jacques Dumont, tabakoloog in het Erasmusziekenhuis.
Stoppen met roken is omgaan met tabaksontwenning. Die ontwenning lokt een aantal symptomen uit die veroorzaakt worden door het gebrek aan nicotine zoals: • geïrriteerdheid, • h...
Lees verderMaak een afspraak met uw apotheker, met een tabakoloog of huisarts die u zal helpen bij het vinden van doeltreffende oplossingen, zoals het nemen van nicotinevervangende middelen.
Lees verderOvertuigd om te stoppen met roken? Verhoog uw kansen op succes! Concentreer je op de positieve effecten.
Lees verderBupropion wordt in België op de markt gebracht als Zyban©. Het is een antidepressivum met een psychostimulerend effect dat werkt door zich te binden aan de nic...
Lees verderVarenicline wordt in België verkocht onder de merknaam Champix© en werkt door zich te binden aan de nicotinereceptoren in de hersenen. Daardoor vermindert he...
Lees verderNicotinevervangers zijn nicotinehoudende hulpmiddelen die vrij te krijgen zijn en die bij gebruik in de plaats van sigaretten de lichame...
Lees verderNicotine heeft reële effecten op de hersenen (het stimuleert ze). Wie stopt met roken kan dan ook bepaalde ‘psychische’ symptomen vertonen:
Jacques Dumont, tabakoloog in het Erasmusziekenhuis
Angst voor het vaccin
Artrose
Buikgriep
Chronische bronchitis
Covid-19
Covid-19 en fake news
Diabetes
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Lactose-intolerantie
Longkanker
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Prostaatkanker
Transplantatie van organen