In 2019 koos het gros van de rokers voor de gewone sigaret (68%). Zo’n 37% koos voor roltabak of voor de twee. 33% gaf de voorkeur aan een elektronische sigaret, alleen of in combinatie met de voorgaande. Verder heeft 25% van de Belgische bevolking ooit al een elektronische sigaret gebruikt. 14% heeft het wel eens geprobeerd, maar is ermee gestopt.
Naar schatting rookt 3% van de Belgische bevolking regelmatig cannabis. Het hoogste gebruik ligt - en dat is wel geen verrassing - in de leeftijdsgroep 15-24 jaar. Volgens peilingen gaat het om 7 tot 8% van die groep. Cannabis wordt meestal gerookt in de vorm van een joint. De gedroogde bloemtoppen (gras of wiet) of de verkruimelde hars (shit) worden in sigarettenpapier gerold en meestal vermengd met tabak. Cannabisgebruik is dus ook als een vorm van roken te beschouwen.
Bron : Rookgedrag in België. Rapport van 2013 van de Stichting tegen Kanker.
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van Jacques Dumont, tabakoloog in het Erasmusziekenhuis.
De sigarettenrook die bij de verbranding van tabak vrijkomt, bevat meer dan 4000 chemische stoffen. Minstens zestig daarvan zijn cancerogeen (kankerverwekkend) of heel toxisch. Koolmonoxide, teer, arseen, aceton, ammoniak, kwik, benzeen en lood zijn er enkele van.
De term ‘passief roken’ slaat op het onvrijwillig inademen van sigaretten- of tabaksrook die in de lucht aanwezig is. Geen enkel ventilatie- of luchtfilteringssysteem kan sigarettenrook onschadelijk maken.
In de Europese Unie sterven er onder de volwassen bevolking elk jaar naar schatting tienduizenden niet-rokers aan de gevolgen van passief roken.
Passief roken vergroot het risico op longkanker, hart- en vaatziektes, luchtwegenaandoeningen (astma, enz.) en wiegendood.
En dan hebben we het nog niet over de hinder die sigarettenrook bij sommige mensen veroorzaakt zoals irritatie aan de ogen, hoofdpijn, misselijkheid enz.
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van Jacques Dumont, tabakoloog in het Erasmusziekenhuis.
IIn 2019 rookte 23% van de Belgen. Dat is een lichte daling tegenover 2013, toen er nog 27% van de Belgische bevolking rookte. De laatste 3 jaar blijft het aantal rokers echter wel stabiel. Een kleine helft van de bevolking (40%) heeft nog nooit gerookt of rookt af en toe, terwijl 32% ermee gestopt is.
Voor een lange tijd was het aantal mannen dat rookte groter dan het aantal vrouwen dat rookte. De trend dat sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog de vrouwen hun achterstand geleidelijk inhalen zet zich intussen wel voort. Het aandeel van rokende mannen versus rokende vrouwen hangt sterk af van de leeftijdscategorie en economische positie.
De leeftijd beïnvloedt de frequentie van roken (‘dagelijks roken’ of ‘af en toe roken’). Het rokerspercentage is het hoogst in de leeftijdsgroepen 25-54 jaar, waar het tussen de 16% en 18% varieert.
* Bron: Rookgedrag in België. Rapport van 2013 van de Stichting tegen Kanker.
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van Jacques Dumont, tabakoloog in het Erasmusziekenhuis.
We spreken van verslaving aan of afhankelijkheid van een product als tabak als iemand niet of slechts met veel moeite zonder kan. Rookverslaving is zowel een lichamelijke, psychische als gedragsmatige verslaving.
Niet alle drugs leiden tot lichamelijke afhankelijkheid. Naast tabak veroorzaken alleen alcohol, opiumhoudende producten (heroïne, morfine enz.) en bepaalde psychotrope geneesmiddelen (angstremmers enz.) lichamelijke ontwenningsverschijnselen bij wie ermee stopt.
Bij roken is vooral de nicotine verslavend. De stof veroorzaakt het bekende ‘craving’ of hunkeren, en dat al vanaf de eerste sigaretten. Tabak zou zelfs sneller tot verslaving leiden dan heroïne! Sommigen rekenen tabak dan ook tot de echte harddrugs.
Roken maakt ook psychisch en gedragsmatig afhankelijk. Een roker rookt:
Roken gaat vaak samen met andere verslavingen. Zo is er een positieve correlatie gevonden tussen alcoholgebruik en roken. Dat verband is dosisafhankelijk, dat betekent dat zware rokers meer drinken dan kleine rokers. Omgekeerd roken zware drinkers ook meer dan kleine drinkers. Rokers met een drankprobleem hebben meer moeite om te stoppen met roken.
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van Jacques Dumont, tabakoloog in het Erasmusziekenhuis.
De geurstoffen die in de vloeistof van e-sigaretten worden gebruikt, kunnen sporen van allergenen bevatten zoals noten, zuivelproducten en gluten. Die allergenen moeten w...
Lees verderHet is bewezen dat rookstop het risico op hart- en vaataandoeningen verlaagt, maar het was nog niet duidelijk of dat afhangt van het aantal pakjesjaren (1 pakjesjaar komt...
Lees verderTabaksgebruik leidt wereldwijd tot een hoog aantal vermijdbare overlijdens en ziekten, ook in België. Sciensano volgt al sinds 1997 de evolutie van het tabaksgebruik in B...
Lees verderUw gezondheid heeft binnenkort geen geheimen meer voor u! Nieuwe rubrieken zullen de inhoud van MediPedia dit jaar geleidelijk verrijken. Slaap, stress, voeding, gezondhe...
Lees verderMaak een afspraak met uw apotheker, met een tabakoloog of huisarts die u zal helpen bij het vinden van doeltreffende oplossingen, zoals het nemen van nicotinevervangende...
Lees verderOvertuigd om te stoppen met roken? Verhoog uw kansen op succes! Concentreer je op de positieve effecten.
Lees verderIn samenwerking met de OESO hebben vorsers het nut van die campagne tegen het licht gehouden. Ze hebben daarbij heel wat positieve punten vastgesteld. Als België een soor...
Lees verderElk jaar overlijden er in België ruim 9000 personen aan de gevolgen van roken, blijkt uit de recentste bevindingen van Sciensano. Dat komt neer op één overlijden per uur....
Lees verderMen schat dat roken deze eeuw wereldwijd een miljard doden veroorzaken, vooral in lage- en middeninkomenslanden zoals China.
Twee d...
Lees verderJacques Dumont, tabakoloog in het Erasmusziekenhuis
Rose, 34 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen