Wat betreft de primaire preventie, dat is bij mensen die nog geen hart- of vaatziekte hebben of nog geen hart- of herseninfarct hebben gehad, moet een familiale voorgeschiedenis van dergelijke ziekten een extra alarmbel doen luiden. Wie in zijn familie leden heeft die voor hun 50-55ste gestorven zijn aan een hart- of vaatziekte, kan dit risico overgeërfd hebben. Als hun totaal cholesterol en slechte cholesterol (LDL) dan verhoogd zijn, is het absoluut nodig om deze waarden te verlagen. Bovendien hanteert men in deze gevallen de strengste drempelwaarden, namelijk minder dan 80 mg/dl voor LDL-cholesterol. Hoe de cholesterolspiegels uiteindelijk verlaagd worden – geneesmiddelen, voeding, lichaamsbeweging ... -, maakt minder uit. De patiënt moet ervan worden overtuigd dat hij zijn uiterste best moet doen om deze hoge cholesterolspiegels omlaag te krijgen.
Cholesterol is een heel tastbare risicofactor. De meting is gemakkelijk en bovendien stabiel. In tegenstelling tot de bloeddruk bijvoorbeeld, die heel variabel kan zijn. Eenmaal een te hoge cholesterol gemeten wordt, kan men er niet aan ontsnappen. Als de patiënt niets doet, zal die bij een volgende meting nog te hoog zijn. Triglyceriden daarentegen kunnen tot 40% variëren van de ene dag op de andere. Vandaar dat men zich nu meer concentreert op apolipoproteïne B (apoB), dat is een eiwit (=proteïne) dat deel uitmaakt van een ander lipoproteïne, maar met constantere waarden in het bloed. Dat zou een volgende stap zijn om het risico op een hart- en vaatziekte preciezer in te schatten.
Ik was nog bij de gelukkigen die op 58 met pensioen kon bij de brandweer en ik nam mij voor om goed van het leven te genieten. Maar toen mijn vrouw haar zinnen zette op vermageren en cholesterolverlaging, was dat niet direct mijn gedacht van het ’goede leven’. Ze begon met 's middags allerhande slaatjes te bereiden in plaats van de boterhammen met bereide vleeswaren, die mij zo nauw aan het hart lagen. Chocolade, koekjes, taartjes, gebakjes waren niet meer in de kast voorhanden. Twee dagen in de week aten we vis. Ik heb sindsdien vissoorten geproefd waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden.
En zie, drie maanden later was mijn cholesterol iets verlaagd, hoewel nog altijd te hoog. Ook mijn bloeddruk was veel te hoog en mijn bloedsuiker lag net boven de grenswaarde. Ik kreeg een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk en een afspraak bij de diëtiste. Zij maakte een en ander duidelijk: bijvoorbeeld hoe je een gezonde voeding ook smakelijk kunt maken. Ik kweek nu zelf allerhande kruiden en mijn vrouw heeft in de supermarkt verschillende producten gevonden die de cholesterol mee helpen verlagen. Die zijn op basis van plantaardige oliën en vetten. Volgende maand vertrekken we voor veertien dagen naar St-Tropez, voor de zon en de mooie landschappen, maar ook voor het lekkere eten. Want het schijnt dat ze daar langer leven omdat ze er gezonder eten. Dat moeten we aan den lijve ondervinden!
"Cholesterol is een vet dat in het bloed circuleert, in de vorm van verschillende deeltjes en vooral LDL-lipoproteïnen", legt prof. Olivier Descamps, endocrinoloog in het...
Lees verderWaarom plantensterolen?
Plantensterolen blokkeren de opname van cholesterol in de darm naar het bloed gedeeltelijk, waardoor de hoeveelheid cholesterol in het bloed da...
Lees verderSlechte vetten zijn meestal van dierlijke oorsprong, terwijl goede vetten meestal van plantaardige oorsprong zijn. Niet alle plantaardige vetten zijn evenwel goed te n...
Lees verderDr. Marcel Twickler, dienst Endocrinologie, Diabetologie en Metabole ziekten, Universitair ziekenhuis Antwerpen
Louis, 59 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen