Gepubliceerd op 31/05/2021 à 16:45
Te veel cholesterol in het bloed is nefast voor de gezondheid van het cardiovasculaire systeem. Vooral als die hypercholesterolemie samengaat met andere risicofactoren zoals obesitas, roken, zittend leven … Gelukkig kan beter eten u helpen met de strijd tegen een overmaat aan cholesterol.
Hypercholesterolemie stemt overeen met een te hoog gehalte aan cholesterol. Ongeveer 75% van de cholesterol in ons lichaam wordt geproduceerd door onze lever en voeding staat in voor het resterende gedeelte.
Er zijn twee types cholesterol in ons lichaam:
Wanneer men over het algemeen praat over een te hoog gehalte aan cholesterol, dan gaat het vooral over LDL.
Opgelet met vettenDe eerste te volgen regel om de cholesterol te verminderen, is het eten van vetten aan banden leggen. Ze mogen de 35% van onze totale dagelijkse energiebehoefte niet overstijgen.
Sommige vetten (de mono-onverzadigde en polyverzadigde) verdienen dan weer meer aandacht. We vinden ze terug in koolzaadolie, sojaolie, olijfolie, vis, schaalvruchten, granen …
Voedingsvezels dragen ook bij tot het doen dalen van slechte cholesterol. Ze staan eveneens bekend om hun positieve effecten op de darmtransit, het voorkomen van cardiovasculaire aandoeningen en kanker, het beheersen van de bloedsuikerspiegel en het lichaamsgewicht. We vinden ze terug in fruit, groenten en in complete granen.
Sterolen die in plantaardige producten zoals koolzaadolie, noten en granen zitten of die bepaalde margarines verrijken, hebben een interessante eigenschap. Hun chemische structuur die bijna identiek is aan die van cholesterol kan de plaats van die laatste innemen en dus zijn opname door het organisme belemmeren.
Weetje: zelfs als u medicatie neemt om uw cholesterolgehalte te doen dalen, is het nog steeds aangewezen om deze voedingsadviezen toe te passen.
Deel en print dit artikel
"Cholesterol is een vet dat in het bloed circuleert, in de vorm van verschillende deeltjes en vooral LDL-lipoproteïnen", legt prof. Olivier Descamps, endocrinoloog in het Hôpital d...
Lees verderWaarom plantensterolen?
Plantensterolen blokkeren de opname van cholesterol in de darm naar het bloed gedeeltelijk, waardoor de hoeveelheid cholesterol in het bloed daalt. De pl...
Lees verderSlechte vetten zijn meestal van dierlijke oorsprong, terwijl goede vetten meestal van plantaardige oorsprong zijn. Niet alle plantaardige vetten zijn evenwel goed te noemen: kok...
Lees verderPrimaire preventie van een te hoog cholesterolgehalte (hypercholesterolemie) is ingrijpen vooraleer zich een eerste hart- o...
Lees verderDe effecten van een gezonde voeding op de cholesterolspiegels kunnen worden versterkt door een gezonde leefstijl, met ander...
Lees verderPlantensterolen hebben een structuur die verglijkbaar is met cholesterol. Ze verminderen onder andere de opname van cholesterol in de darm. Ze zoude...
Lees verderVetzuren zijn de elementen waaruit vetten zijn opgebouwd. Verzadigde vetten bestaan uit verzadigde vetzuren; ze zijn hard. Verzadigde vetten va...
Lees verderEen gezonde voeding is een gevarieerde en evenwichtige voeding. Ze bevat alle elementen die nodig zijn, zonder overmaat. Het typische voorbeeld van een gezonde voeding is het med...
Lees verderEen te hoog cholesterolgehalte in het bloed - of hypercholesterolemie - is een risicofactor voor hart- en vaatziekten (hartinfarct, herseninfarct, perifere vaatziekte in de ben...
Lees verderDr. Marcel Twickler, dienst Endocrinologie, Diabetologie en Metabole ziekten, Universitair ziekenhuis Antwerpen
Angst voor het vaccin
Artrose
Chronische bronchitis
Covid-19
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Inflammatoire darmziekten (IBD) Inleiding
Longkanker
Lymfomen
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Multiple sclerose
Slapeloosheid
Transplantatie van organen
Wondverzorging