Een hemorroïdale aandoening in deze graad kan uiteenlopende symptomen geven: pijn, drukgevoel en jeuk zijn mogelijk, net als bloedingen. Maar er is geen sprake van prolaps, dat is een uitstulping van de inwendige aambeien via de anus.
Een aanpassing van de levensstijl is doorgaans voldoende om de toestand te verbeteren: als de patiënt geen constipatie meer heeft, verdwijnen de problemen van aambeien meestal ook vanzelf. Enkel in bepaalde gevallen is een behandeling gerechtvaardigd, namelijk als de symptomen heel hinderlijk zijn.
Hemorroïdale aandoeningen graad 2In graad 2 zijn de symptomen dezelfde, maar de aambeien komen tijdelijk uit de anus, tijdens de ontlasting. Na het persen keren ze spontaan terug in het anale kanaal.
De regulatie van de transit blijft belangrijk, maar er kan ook een instrumentele behandeling worden voorgesteld. Deze ingreep in het anale kanaal is lichter dan een operatie.
Hemorroïdale aandoeningen graad 3De aambeien puilen sterk uit in de anus. De patiënten moeten ze dikwijls met de hand terugduwen na het toiletbezoek. Een instrumentele behandeling blijft een uitstekende indicatie. Maar als dat niet lukt, is een chirurgische behandeling nodig.
Hemorroïdale aandoeningen graad 4De aambeien bevinden zich voortdurend buiten de anus en de patiënt kan ze niet meer terugduwen. In dit stadium is chirurgie nodig.
Uiteenlopende symptomenDe symptomen hangen gedeeltelijk af van de graad van de aandoening. Zo kunnen aambeien die niet uitstulpen heel pijnlijk zijn, terwijl sommige mensen met graad 3 weinig last ondervinden. Maar zodra de aambeien problematisch worden, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Want als de aandoening goed wordt opgevolgd, evolueert ze nooit tot het stadium waarin chirurgie nodig wordt.
Met een scalpel worden de belangrijkste aambeienstructuren weggenomen. Dat is de meest volledige aanpak.
De niet-chirurgische behandelingen van aambeien veroorzaken gewoonlijk niet veel pijn, zijn gemakkelijk te organiseren en hun bijwerkingen zijn meestal verwaarloosbaar.
Maar ze...
Lees verderDe instrumentele behandelingen hebben als doel om een fibrose (een soort litteken) te creëren bovenop het aambeienweefsel. Dat versterkt...
Lees verderCrèmes tegen aambeien zijn plaatselijke behandelingen. Die moeten worden aangebracht rond de anus: ofwel aan de buitenkant ofwel in het anale kanaal met behulp van een applicator....
Lees verderVenotropica of venotonica worden oraal toegediend. Ze verbeteren de bloedsomloop in de aders. Ze werken in op de wanden van de aders door...
Lees verderDe volumevergrotende laxeermiddelen (vb.: psyllium of ispaghul) zijn vezels die het volume van de stoelgang en de hoeveelheid water vergroten. Ze...
Lees verderDr. Florence Hut, chirurg-proctoloog in het UVC Brugmann
Angst voor het vaccin
Artrose
Buikgriep
Chronische bronchitis
Covid-19
Covid-19 en fake news
Diabetes
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Lactose-intolerantie
Longkanker
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Prostaatkanker
Transplantatie van organen