Aambeien bevinden zich in een heel intieme zone van het lichaam. Ze hebben ook te maken met de stoelgang, waarover veel mensen moeilijk kunnen praten. Het kan moeilijk zijn om een hemorroïdale aandoening te aanvaarden of te bekennen binnen het sociale leven of een liefdesrelatie. Patiënten zullen ze dus gewoonlijk verzwijgen. Ik zie in mijn praktijk dikwijls mensen die al jaren problemen hebben en het onderwerp niet durfden aan te snijden met hun arts. Dikwijls hebben ze behandelingen geprobeerd, maar alleen op advies van hun apotheker of goede vrienden.
Sommige artsen kunnen even erg in verlegenheid worden gebracht door de aambeien als hun patiënten. Maar een attente arts met interesse voor het onderwerp beschikt over veel oplossingen om het probleem voorzichtig aan te pakken. Zo vinden sommige patiënten de klassieke houding voor het onderzoek van aambeien, waarbij ze op de knieën en de borst steunen, heel vervelend. Maar dat is niet de enige mogelijke houding. Zo hoeven patiënten zich ook niet volledig uit te kleden en ook niet als ze in de onderzoekskamer komen. Het volstaat ruimschoots om de onderkleding uit te trekken en dan nog alleen tijdens de luttele minuten die nodig zijn voor het onderzoek.
Ik heb onlangs een vrij pijnlijke hemorroïdale crisis doorgemaakt, die me echt verhinderde om van het leven te genieten. Mijn proctoloog stelde me gerust en legde uit dat hij de problematische aders kon afbinden. De ingreep kon in zijn praktijk gebeuren, zonder complicaties voor mij, en ik zou vlug genezen. Ik heb er dus snel mee ingestemd.
De behandeling was een succes. Ik voelde binnen enkele minuten verlichting en sindsdien heb ik gelukkig geen last meer van aambeien. Maar… de enige contra-indicatie na de ingreep is fietsen. Pech, want dat detail heeft me mijn vakantie gekost. Ik had namelijk een fietstocht gepland. Toch zal ik deze oplossing zonder aarzelen aanbevelen aan mijn kennissen bij wie de passie voor de tweewieler minder groot is.
André, 61 jaar
Dr. Florence Hut, chirurg-proctoloog in het UVC Brugmann
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen