Bij een hemorroïdale aandoening stroomt het bloed minder goed in het getroffen gebied en heeft het de neiging om te stagneren. Dat bevordert de vorming van klonters die een hemorroïdale ader kunnen blokkeren. Gevolg: plotse, hevige pijn en een blauwe en gezwollen zone vlakbij de anus. In dat geval is er sprake van een trombose.
Net als een hemorroïdale crisis kan een trombose binnen enkele dagen vanzelf verdwijnen. Maar ze doet zo veel pijn dat de patiënten zich doorgaans snel laten behandelen, soms zelfs op de spoedgevallendienst. Dat komt omdat de trombose meestal de uitwendige aambeien ter hoogte van de anus treft, en dus een gebied met veel zenuwen.
Tromboses zijn gemakkelijk te opereren. Het volstaat om een kleine incisie of snede te maken in de verstopte ader, en de klonter te verwijderen. Dat verlicht de symptomen onmiddellijk. Als de pijn niet te erg is, kan een medische behandeling (op basis van venotropica, ontstekingsremmers en pijnstillers) volstaan. Zo hoeft de ader niet te worden geopend.
Met een scalpel worden de belangrijkste aambeienstructuren weggenomen. Dat is de meest volledige aanpak.
André, 61 jaar
Dr. Florence Hut, chirurg-proctoloog in het UVC Brugmann
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen