Gepubliceerd op 05/01/2016 à 11:15
Wetenschappers hebben onlangs een nieuwe risicofactor voor een acuut myocardinfarct (hartinfarct) blootgelegd: kort- of langdurige blootstelling aan luchtvervuiling.
Luchtvervuiling is de aanwezigheid van ongewenste bestanddelen in de lucht die schadelijk zijn voor de volksgezondheid, of een abnormaal verhoogde concentratie van deze stoffen. De volgende stoffen zijn erg schadelijk:
Een andere vervuilende en heel schadelijke stof is fijn stof. Deze in de lucht zwevende deeltjes zijn afkomstig uit diverse bronnen, zoals de verwerking van brandstoffen, het verkeer, de landbouw, de industrie enz. Ze zijn zo klein dat we ze kunnen inademen en ze worden als een risicofactor voor hart- en vaatziekten beschouwd. Afhankelijk van de diameter onderscheiden we PM10 (deeltjes met een diameter kleiner dan 10 µm), PM2,5 (<2,5 µm) en PM0,1 (<0,1 µm). Hoe kleiner de deeltjes, hoe dieper ze in de luchtwegen dringen en hoe meer schade ze aanrichten.
De mechanismen van luchtvervuiling op het hart zijn nog niet volledig bekend. Wetenschappers zijn het er al wel over eens dat de diverse vervuilende stoffen, en vooral fijn stof, een ontstekingsproces uitlokken in de luchtwegen, maar ook in de bloedvaten. Studies tonen aan dat PM2,5 namelijk mee atherosclerose veroorzaakt, dat is de vorming van een vetachtige afzetting (plaque) in de wand van de slagaders waardoor die vernauwen. Die adervernauwing leidt uiteindelijk tot een acuut myocardinfarct (hartinfarct), maar ook tot bepaalde cerebrovasculaire accidenten.
Diverse studies wijzen op een toename van het risico op een acuut hartinfarct bij kortdurende blootstelling aan luchtvervuiling. Zo hebben onderzoekers uit Boston vastgesteld dat het risico op een myocardinfarct significant stijgt als de concentratie van fijn stof van PM2,5 met 25 µ/m3 toeneemt in de twee uur die aan het infarct voorafgaan.
Ook blootstelling aan PM10 is schadelijk. Bij een concentratie van meer dan 25µ/m3 is met name ook een significante stijging van het aantal hartinfarcten geregistreerd, vooral dan bij rokers.
Ook op lange termijn heeft de blootstelling aan luchtvervuiling een nefast effect op het hart. Een grootschalige medische studie die meer dan 100.000 mensen tien jaar lang heeft gevolgd, heeft een verband vastgesteld tussen langdurige blootstelling aan fijn stof en het aantal gevallen van acute coronaire hartziektes (waaronder het fameuze infarct), ook bij vervuilingswaarden die onder de Europese limieten lagen. Een andere studie heeft dan weer een verband gelegd tussen langdurige blootstelling aan stikstofdioxide (NO2) - een indicator voor vervuiling door het verkeer - en het voorkomen van hartaanvallen.
Luchtvervuiling en een voorgeschiedenis van hartinfarcten gaan niet goed samen. Een Britse studie heeft aangetoond dat het risico op sterfte na een acuut myocardinfarct met 20% stijgt voor elke stijging met 10µ/m3 van fijn stof van PM2,5 in de lucht. Er zijn geen harde bewijzen gevonden dat de luchtvervuiling de rechtstreekse oorzaak van het overlijden was, maar het inademen van fijn stof verslechtert de algemene gezondheidstoestand van de patiënt nog, en die is al verzwakt door zijn hartaanval.
Deel en print dit artikel
“Als je de keuze hebt om de trap of de lift te nemen, ga dan voor de trap omdat het goed is voor je hart,” zei studieauteur Dr. Sophie Paddock van de University of East A...
Lees verderHet hart is een essentiële spier want het zorgt voor de circulatie van het bloed in het lichaam. Zoals elk orgaan heeft het nood aan zuurstof en voedingsmiddelen om naar...
Lees verderLuchtvervuiling is de aanwezigheid van ongewenste bestanddelen in de lucht die schadelijk zijn voor de volksgezondheid, of een abnormaal verhoog...
Lees verderOvergewicht en te veel cholesterol, cardiovasculaire risicofactoren
Een hartinfarct wordt veroorzaakt door een verstopping van de kransslagaders, de bloedvaten die he...
Lees verderIn dierexperimenteel onderzoek hebben vorsers van het Mount Sinai (Nature, Oct. 30 2024) vastgesteld dat de diepe slaap bij muizen na een infarct toenam en dat dat effect...
Lees verderIs het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag? Het lijkt er in ieder geval op dat de cardiovasculaire gezondheid beschermd wordt als je regelmatig ontbijt.
Uit ee...
Lees verderDanny Clincke
Marina Mallefroy, psychologe, psychotherapeute en tabakologe aan het UZ Brussel
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen