Gepubliceerd op 13/08/2015 à 14:34
Mediterrane voeding, die veel antioxidantia en weinig slechte vetten bevat, wordt aangeraden bij de preventie van hart- en vaataandoeningen. Vooral om een infarct te voorkomen en om het risico op een nieuw infarct te verlagen.
Overgewicht en te veel cholesterol, cardiovasculaire risicofactoren
Een hartinfarct wordt veroorzaakt door een verstopping van de kransslagaders, de bloedvaten die het hart van bloed voorzien. De slagaders slibben dicht door de vorming van atheroomplaten, een combinatie van vetten, cholesterol en ander ‘afval’, zodat het hart geen bloed en dus ook geen zuurstof meer krijgt.
Datzelfde verschijnsel kan zich ook voordoen in de slagaders van de hersenen. Dat veroorzaakt dan een beroerte of cerebrovasculair accident, de op een na belangrijkste categorie van hart- en vaataandoeningen.
Voeding speelt een grote rol bij de progressieve vetafzettingen op de wand van de slagaders. Voeding heeft een directe invloed op de cholesterolconcentratie. Daarnaast is er ook indirecte invloed: overgewicht werkt immers type 2-diabetes en hypertensie in de hand, eveneens belangrijke cardiovasculaire risicofactoren.
Mediterrane voeding heeft heilzame effecten op het hart
Een mediterraan voedingspatroon beantwoordt aan de huidige richtlijnen voor een gezonde voeding. Ze bestaat vooral uit fruit, groenten, graangewassen en peulvruchten zoals linzen, grauwe erwten en witte bonen. De belangrijkste vetstof is olijfolie. Mensen die kiezen voor mediterrane voeding eten weinig vlees, bereide vleeswaren, eieren, zuivelproducten en alcohol.
Het is wetenschappelijk bewezen dat een mediterraan voedingspatroon gunstige effecten heeft bij de preventie van het cardiovasculaire risico:
Mediterrane voeding blijkt nu ook een gunstig effect te hebben op de bloeddruk
Die heilzame effecten zijn al lang bekend. Er is inmiddels ook onderzoek verricht naar het verband tussen mediterrane voeding en een variabele bloeddruk. Recentelijk is inderdaad aangetoond dat een variabele bloeddruk een cardiovasculaire risicofactor is, net zoals hypertensie.
Neurologen en cardiologen van de Universiteit van Hongkong hebben in 2014 een onderzoek uitgevoerd bij patiënten met coronaire insufficiëntie (patiënten met een infarct of angina pectoris, of die een risico daarop lopen). Die studie bevestigt dat ‘mediterrane’ voeding en matige alcoholconsumptie de variabiliteit van de bloeddruk verlagen en het risico op een beroerte (CVA) verkleinen.
Gezien die vele heilzame effecten is het niet verwonderlijk dat de UNESCO in 2010 besliste om mediterrane voeding op te nemen op de lijst van het immateriële erfgoed van de mensheid. Zoals de oude beschavingen ons hebben geleerd, is zorgen voor de gezondheid een levenskunst.
Agathe Ernoult
Deel en print dit artikel
“Als je de keuze hebt om de trap of de lift te nemen, ga dan voor de trap omdat het goed is voor je hart,” zei studieauteur Dr. Sophie Paddock van de University of East A...
Lees verderHet hart is een essentiële spier want het zorgt voor de circulatie van het bloed in het lichaam. Zoals elk orgaan heeft het nood aan zuurstof en voedingsmiddelen om naar...
Lees verderLuchtvervuiling is de aanwezigheid van ongewenste bestanddelen in de lucht die schadelijk zijn voor de volksgezondheid, of een abnormaal verhoog...
Lees verderOvergewicht en te veel cholesterol, cardiovasculaire risicofactoren
Een hartinfarct wordt veroorzaakt door een verstopping van de kransslagaders, de bloedvaten die he...
Lees verderIn dierexperimenteel onderzoek hebben vorsers van het Mount Sinai (Nature, Oct. 30 2024) vastgesteld dat de diepe slaap bij muizen na een infarct toenam en dat dat effect...
Lees verderIs het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag? Het lijkt er in ieder geval op dat de cardiovasculaire gezondheid beschermd wordt als je regelmatig ontbijt.
Uit ee...
Lees verderDanny Clincke
Marina Mallefroy, psychologe, psychotherapeute en tabakologe aan het UZ Brussel
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen