Onze gewrichten zijn noodzakelijk voor de beweeglijkheid van ons lichaam. Dat geldt zowel voor het asskelet (de wervelkolom) als het perifere skelet (de ledematen). Gewrichten zijn bewegingsgebieden tussen twee beenderen. Ze bestaan uit verschillende elementen: het kraakbeen dat de botuiteinden bedekt en het gewrichtsvlies (synoviaal membraan) dat het gewrichtskapsel bekleedt. In verschillende gewrichten, zoals de knie, zijn er ook beweeglijke schokbrekers die we de meniscussen noemen.
De gewrichten functioneren eveneens dank zij structuren rond het gewricht: steunbanden (ligamenten), pezen en spieren.
Als het kraakbeen in het gewricht degenereert, ontstaat er artrose. Het kraakbeen is een wit, glad en elastisch bindweefsel dat het uiteinde van het bot bedekt. Het is noodzakelijk om meerdere redenen. De functie ervan is:
- schokken opvangen,
- bewegingen van de gewrichten vergemakkelijken,
- de gewrichten beschermen.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Prof. Jean-Philippe Hauzeur (CHU de Liège).
Artrose is een zogenaamde degeneratieve aandoening. Dat wil zeggen dat ze niet van traumatische, ontstekingachtige, infectieuze of kankerachtige aard is. Artrose houdt eenvoudigweg verband met de leeftijd en met verouderen. m welk proces het precies gaat, is onbekend.
De pijn, misvormingen van het bot en de zwellingen die door de artrose worden veroorzaakt, worden uitgelokt door veranderingen in het kraakbeen. De voornaamste functie van het kraakbeen is de beenderen en de beweeglijkheid ervan te beschermen.
Concreet is het kraakbeen de plaats waar de chondrocyten of cellen van het kraakbeen worden aangemaakt. Tot op een bepaald ogenblik maakt het kraakbeen voldoende van die cellen aan om de mogelijke afbraak ervan te compenseren. Na verloop van tijd of onder invloed van bepaalde factoren (overgewicht of onaangepaste fysieke activiteiten bijvoorbeeld) is de aanmaak van nieuwe cellen niet voldoende meer om de afbraak ervan te compenseren. Gevolg is een vermindering van de dikte van het kraakbeen in bepaalde gebieden die mechanisch overbelast worden. Daardoor kan het kraakbeen het bot niet meer voldoende beschermen.
Bij dergelijke aantasting van het kraakbeen zal vaak ook het bot gaan misvormen. Daardoor geraken de vingers misvormd en treden er aan de wervels afwijkingen op: de zogenaamde papegaaibekken.
Artrose doet zich niet gelijk waar in het lichaam voor. De meest aangetaste gewrichten zijn:
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Prof. Jean-Philippe Hauzeur (CHU de Liège).
Zowel bij artritis en artrose gaat het om een aantasting van gewrichten. Toch mogen ze niet met elkaar verward worden. Terwijl artrose een veel voorkomende degeneratieve aandoening is, is artritis een ontstekingsziekte van het gewricht zoals bij reumatoïde artritis of spondylitis ankylosans. Reumatische ontstekingsziekten kunnen zich al op zeer jonge leeftijd voordoen, in tegenstelling tot artrose.
Artritis en artrose hebben verschillende symptomen. Waar rust de pijn bij artrose doet verminderen, geeft dat bij artritispijn helemaal geen verbetering. De patiënt kan er soms ook 's nachts van wakker worden. In tegenstelling tot artrose kunnen ontstekingachtige reumatische aandoeningen ook de algemene toestand aantasten.
De meest gekende soort artritis is de reumatoïde artritis. Die mag niet worden verward met artrose: deze ziekte begint immers al op jongvolwassen leeftijd. Ze duikt bovendien over het hele lichaam op, terwijl artrose enkel bepaalde plaatsen aantast. Andere vormen van artritis zijn bij dokters ook goed gekend:
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Prof. Jean-Philippe Hauzeur (CHU de Liège).
Artrose treft naar schatting ongeveer 10% van de Belgische bevolking, in verschillende graden van ernst. Dat cijfer stijgt naarmate de leeftijd vordert: artrose treft bijna 80% van de mensen ouder dan 70 jaar. In het algemeen doen de eerste verschijnselen van deze aandoening zich voor tussen de leeftijd van 40 en 50 jaar. De ziekte begint evenwel al vroeger zonder dat de patiënt er symptomen van opmerkt.
De evolutie van artrose is zeer moeilijk te voorspellen. Die kan zeer snel of zeer langzaam gaan, al naargelang van de aangetaste gebieden en de patiënten. De letsels van de gewrichten zijn onomkeerbaar. Ze kunnen soms leiden tot een ankylose (benige vergroeiing) en tot misvormingen van het bot die min of meer uitgesproken zijn.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Prof. Jean-Philippe Hauzeur (CHU de Liège).
Om de gevolgen ervan en de verwachtingen van de patiënten te evalueren, hebben de Artrose Stichting en de AFLAR (Association Française de Lutte Antirhumatismale) de enquête STOP-AR...
Lees verderZowel bij artritis en artrose gaat het om een aantasting van gewrichten. Toch mogen ze niet met elkaar verward worden. Terwijl artrose e...
Lees verderArtrose is een zogenaamde degeneratieve aandoening. Dat wil zeggen dat ze niet van traumatische, ontstekingachtige, infectieuze of kankerachtige aard is....
Lees verderOnze gewrichten zijn noodzakelijk voor de beweeglijkheid van ons lichaam. Dat geldt zowel voor het asskelet (de wervelkolom) als het perifere skelet (de le...
Lees verderArtrose treft naar schatting ongeveer 10% van de Belgische bevolking, in verschillende graden van ernst. Dat cijfer stijgt naarmate de leeftijd vorde...
Lees verderVaak kan aan de hand van het klinisch onderzoek van de patiënt een eerste diagnose van artrose worden gesteld. De arts onderzoekt de pijnlijke gewrichten...
Lees verderArtrose houdt verband met slijtage en komt dan ook geleidelijk aan voor met het vorderen van de leeftijd. De eerste symptomen doen zich voor vanaf 50 jaar en nemen toe...
Lees verderAngst voor het vaccin
Artrose
Chronische bronchitis
Covid-19
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Inflammatoire darmziekten (IBD) Inleiding
Longkanker
Lymfomen
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Multiple sclerose
Slapeloosheid
Transplantatie van organen
Wondverzorging