Voor wat betreft artrose van de vingers bij vouwen lijkt er een erfelijke, dus genetische, factor een rol te spelen. Artrose van de vingers lijkt zich inderdaad over te zetten van moeder op dochter. De zuster van een vrouw met artrose van de vingers loopt drie keer meer risico op deze aantasting van de gewrichten.
Artrose kan eveneens een onrechtstreeks gevolg zijn van andere genetische of erfelijke ziekten. Zo kunnen dysplasieën, hemofilie en hemochromatose wat men noemt secundaire artrose veroorzaken en die is meestal vrij ernstig. In dat geval kunnen preventiemaatregelen worden genomen om de gewrichten, waarvan men weet dat ze kwetsbaarder zijn, zoveel mogelijk te beschermen. Door de erfelijke aandoening verslijten die gewrichten immers vroegtijdig (vooral in geval van dysplasie van de heup, door opstapeling van bloed in de gewrichten bij hemofilie en door overbelasting met ijzer bij hemochromatose).
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Prof. Jean-Philippe Hauzeur (CHU de Liège).
Sommige herhaalde fysieke werkbelastingen of sport op topniveau kunnen eveneens het optreden of doen verergeren van artrose in de hand werken. Herhaalde hevige bewegingen en schokken belasten de gewrichten in sterke mate en doen het kraakbeen vroegtijdig verslijten en dat zorgt voor de beweeglijkheid en bescherming van de beenderen.
We stellen bij ex-voetballers bijvoorbeeld meer frequent artrose van de voet of de heup vast. En artrose kan bij sportprofs al zeer jong beginnen. Oude trauma's (botbreuken enz.) bevorderen ook het ontstaan van artrose.
Slechte houdingen te wijten aan misvormingen zoals scoliose of aan fysieke arbeid kunnen eveneens een bijkomende risicofactor zijn. Die oefenen immers een slecht aangepaste druk uit op het gewricht waarvan het kraakbeen dan ook sneller verslijt.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Prof. Jean-Philippe Hauzeur (CHU de Liège).
Artrose is gekoppeld aan slijtage en komt van nature voor bij het ouder worden. De eerste symptomen doen zich voor vanaf 50 jaar en nemen toe met de tijd. Bij de mensen ouder dan 75 jaar lijdt naar schatting 75 tot 90% van hen eraan.
Overgewicht kan eveneens een invloed hebben op het optreden van artrose, vooral dan van de heupen en knieën. Overgewicht oefent immers een hogere druk uit op deze gewrichten en versnelt de slijtage.
Terwijl voor de leeftijd van 50 jaar artrose ongeveer even veel bij mannen als bij vrouwen voorkomt, lijkt het erop dat na die leeftijd artrose meer bij vrouwen voorkomt. Dat zou volgens bepaalde onderzoeken te wijten kunnen zijn aan de menopauze. De menopauze gaat immers gepaard met een sterke daling van de oestrogenen en die lijken een beschermend effect te hebben op de functie van de kraakbeencellen.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Prof. Jean-Philippe Hauzeur (CHU de Liège).
Kurkuma wordt al duizenden jaren gebruikt als specerij en medicijn. De laatste decennia is het populair geworden als voedingssupplement, vaak verkocht als curcumine - een...
Lees verderOm de gevolgen ervan en de verwachtingen van de patiënten te evalueren, hebben de Artrose Stichting en de AFLAR (Association Française de Lutte Antirhumatismale) de enquê...
Lees verderDe Artrosestichting werd in 2015 in België opgericht op initiatief van een aantal artsen, onderzoekers en patiënten die zich elk op hun manier wilden inzetten voor deze e...
Lees verder“Iedereen heeft het over dementie, hart- en vaatziekten en diabetes als volksziekten, maar ik denk dat een hele grote ziekte vergeten wordt. En dat is artrose.” Dat zegt...
Lees verderOudere personen met chronische pijn, van welke oorsprong ook, zien hun levenskwaliteit toenemen als ze een gezelschapsdier hebben.
Het huisdier brengt vreugde, bevorder...
Lees verderPatrick, 62 jaar
Nicole, 56 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen