Steeds meer patiënten moeten geneesmiddelen nemen die de activiteit van het afweersysteem van het lichaam onderdrukken. Denk bijvoorbeeld aan mensen met gewrichtsontstekingen, zoals reumatoïde artritis, of darmontstekingen (ziekte van Crohn) of die een transplantatie hebben ondergaan. Als het afweersysteem minder goed werkt, kan het lichaam moeilijker weerstand bieden aan de ongebreidelde groei van kankercellen.
De huid is dan een bevoorrechte locatie voor de vorming van kankers omdat huidcellen sowieso al snel worden vervangen. Het risico op een genetische fout (mutatie) bij de celdeling is dus zuiver wiskundig gezien groter dan in organen waar cellen minder snel delen.
Hoewel onderdrukking van het afweersysteem van het lichaam door bepaalde geneesmiddelen het risico op basaalcelcarcinoom verhoogt, is vooral het risico op spinocellulair carcinoom verhoogd. In de normale bevolking zijn er vier basaalcelcarcinomen voor één spinocellulair carcinoom (verhouding 4/1). Maar in de groep transplantatiepatiënten is deze verhouding door onderdrukking van het afweersysteem omgekeerd en zijn er dus viermaal meer spinocellulaire carcinomen dan basaalcelcarcinomen.
Er zijn nu systemische behandelingen - dat zijn behandelingen die het hele lichaam aanpakken - beschikbaar voor gevorderde basaalcelcarcinomen....
Lees verderMarleen Decruyenaere en Marlies Meersman, psychologen, Algemene Medische Oncologie, UZ Leuven.
Nadia, 50 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen