Als een verdacht letsel is aangetoond tijdens voorgaande onderzoeken, kunnen de artsen een punctie uitvoeren om na te gaan of het wel degelijk om kanker gaat.
Een biopsie is een meer uitgebreide afname van weefsel. Daarmee kunnen bepaalde kenmerken van het gezwel worden bepaald. We maken onderscheid tussen verschillende soorten tumoren op basis van het al dan niet bezitten van receptoren, en van het soort receptoren:
Met een echografie wordt de exacte plaats opgespoord van het weg te nemen weefsel en om de arts te helpen om de biopsienaald op de juiste plaats in te brengen.
Een biopsie geeft de artsen waardevolle informatie omtrent de tumor, informatie die belangrijk is om de meest geschikte behandeling te bepalen.
In samenwerking met dr. Véronique D'Hondt en dr. Martine Piccart (Bordet Instituut).
De mammografie is de voornaamste methode voor de opsporing en de diagnose van borstkanker. De mammografie is een radiografie waarbij de borst wordt samengedrukt tussen twee platen. Met die beelden kan een afwijking worden opgespoord of bevestigd. Tijdens de tweede helft van de menstruele cyclus hebben de borsten een hogere densiteit. Dan zijn eventuele gezwellen moeilijker te zien. Beter is dus de mammografie uit te voeren in het begin van de cyclus.
Aanvullend onderzoek van de mammografie bestaat uit een echografie waarbij ultratonen worden gebruikt. De echografie geeft een ander beeld dan de mammografie en kan een eerste diagnose preciseren.
In samenwerking met dr. Véronique D'Hondt en dr. Martine Piccart (Bordet Instituut).
Zelfonderzoek van de borst kan een afwijking of een knobbel vaststellen en wordt daardoor aanbevolen. Door een vroegtijdige opsporing is het namelijk mogelijk de prognose van borstkanker aanzienlijk te verbeteren. Maar een dergelijk zelfonderzoek is niet 100% betrouwbaar. Een zelfonderzoek kan namelijk geen kleine gezwellen vaststellen. Zelfonderzoek (zelfpalpatie) vervangt dan ook in geen geval de mammografie.
In samenwerking met dr. Véronique D'Hondt en dr. Martine Piccart (Bordet Instituut).
Een knobbel is het voornaamste symptoom van borstkanker. Een knobbel is een abnormale verdikking in de borst of onder de oksel. De knobbel is voelbaar als ze een centimeter groot is geworden. Zolang de knobbel kleiner is, kan ze niet worden gevoeld.
Ook andere symptomen kunnen op borstkanker wijzen:
In samenwerking met dr. Véronique D'Hondt en dr. Martine Piccart (Bordet Instituut).
De NMR verduidelijkt de informatie van de mammografie en de echografie. Door de hoge kostprijs wordt een NMR vooral gebruikt voor de opsporing bij patiënten met een mutatie van de genen BRCA1 of BRCA2. Ze wordt ook meer en meer gebruikt om de uitgebreidheid van de borstkanker na te gaan. De NMR wordt ook bijna systematisch gebruikt om een heelkundige ingreep voor te bereiden.
Een NMR is niet alleen bijzonder nuttig om patiënten met een borstreconstructie met een prothese op te volgen, maar ook om vrouwen op te volgen met een lobulaire tumor (deze kanker is minder goed zichtbaar op een mammografie).
In samenwerking met dr. Véronique D'Hondt en dr. Martine Piccart (Bordet Instituut).
De mRNA-technologie... Een baanbrekend stukje technologie, dat volgens Klinisch biologe Isabel Reloux-Roels (UZ Gent) bij eventuele toekomstige pandemieën opnieuw kan ing...
Lees verderIn werkelijkheid is dat cijfer helaas niet juist. Borstkanker treft ook hun familie, hun vrienden, hun naasten, hun collega’s, ... Ter gelegenheid van Pink October lancee...
Lees verderDuizenden vrouwen met 's werelds meest voorkomende vorm van borstkanker zouden kunnen profiteren van een blockbuster medicijn dat hen helpt langer te leven en het risico...
Lees verderPink Ribbon, de nationale organisatie die zich inzet voor de strijd tegen borstkanker, pakt uit met de verrassende resultaten van een grote landelijke studie over borstbe...
Lees verderProf. Hans Wildiers, medisch oncoloog gespecialiseerd in borstkanker in UZ Leuven
Sabine Ortmans, projectcoördinator van Rekanto
Marika Csergo en Viviane Martin, diëtisten in het Jules Bordet Instituut.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen