Moet u regelmatig hoesten en slijm opgeven? Ga dan het best meteen naar uw huisarts. Bij chronische bronchitis wordt meestal een screening op COPD (chronisch obstructieve longziekte) aanbevolen. Uit het gesprek met uw arts zal ook blijken wat de oorzaak is van de bronchitis: roken of, in zeldzamere gevallen, industriële of milieuvervuiling.
Bij chronische hoest is het van cruciaal belang dat de arts weet of er al dan niet sprake is van een luchtwegvernauwing, het kenmerk van COPD (chronisch obstructieve longziekte). Dat kan heel eenvoudig achterhaald worden via een spirometrie. De patiënt blaast daarvoor in een rubberen slangetje dat verbonden is met een meettoestel. Dat toestel meet de maximale hoeveelheid lucht die de longen kunnen bevatten en hoe snel de lucht wordt uitgeblazen. De waarden worden daarna vergeleken met die van een gezond individu van dezelfde leeftijd, dezelfde lengte en hetzelfde geslacht.
Een spirometrie wordt soms uitgevoerd voor en na het toedienen van een luchtwegverwijdend geneesmiddel (bronchodilator) om de efficiëntie van die behandeling te beoordelen.
Afhankelijk van de ernst van COPD, van de toestand van de patiënt en of hij thuis of in het ziekenhuis wordt verzorgd, kunnen de artsen bepaalde onderzoeken uitvoeren:
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van prof. Daniel Rodenstein, pneumoloog in de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Mensen met chronische bronchitis zijn gevoeliger voor infecties. Daarom krijgen ze de raad om zich preventief te laten inenten tegen griep (influenza) en longontstek...
Lees verderLichaamsbeweging is een van de pijlers van de revalidatie bij chronische bronchitis. Het helpt de gevolgen van de aantasting aan de longfuncties op te vangen. Maar het...
Lees verderProf. Pierre Bartsch, pneumoloog en tabakoloog in het CHU van Luik
Claire, 52 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen