Bij het inademen stroomt de lucht van de bronchiën naar de longblaasjes. Dat zijn microscopisch kleine zakjes waarvan er zo’n 200 miljoen bestaan. Samen vormen die longblaasjes de structuur van onze twee longen: de rechter- en de linkerlong. Hier gebeurt de uitwisseling van zuurstof en koolzuur of koolstofdioxide.
Rondom die miljoenen zakjes liggen kleine bloedvaatjes of haarvaatjes. Deze haarvaatjes moeten het bloed tot bij de wand van de longblaasjes en dus ook van de zuurstof voeren:
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van prof. Daniel Rodenstein, pneumoloog in de Cliniques universitaires Saint-Luc.
De lucht die we in- en uitademen, volgt een complex traject. Na de doortocht door de mond en de luchtpijp bereikt ze de longen via de bronchiën. Dat zijn cilindervormige kanalen die uitwaaieren in een breed netwerk van almaar nauwere pijpjes. Dat geheel, ook wel de bronchiale boom genaamd, bestaat uit twee hoofdbronchiën, een linker en een rechter. Ze vertrekken vanuit de luchtpijp en vertakken zich steeds verder tot in de bronchioli. Deze minuscule takken zijn verbonden met de longblaasjes.
De bronchiën zijn vanbinnen bekleed met slijmvlies. Die binnenwand bevat kleine haartjes (trilhaartjes) en klieren.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van prof. Daniel Rodenstein, pneumoloog in de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Mensen met chronische bronchitis zijn gevoeliger voor infecties. Daarom krijgen ze de raad om zich preventief te laten inenten tegen griep (influenza) en longontstek...
Lees verderProf. Pierre Bartsch, pneumoloog en tabakoloog in het CHU van Luik
Claire, 52 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen