Momenteel wordt er pas gestart met screenen op darmkanker vanaf 50-jarige leeftijd. Dankzij die screening daalt het sterftecijfer als gevolg van deze veel voorkomende kanker.
Uit een onderzoek dat in verschillende landen (Denemarken, Canada, de Verenigde Staten, enz.) is gevoerd, lijkt het aantal jonge mensen dat aan darmkanker lijdt echter fors te stijgen.
Darmkanker duikt steeds meer op bij mensen onder de 50 jaar.
Alerlei organisaties bevelen daarom aan om de systematische screening vroeger te starten, namelijk op 45-jarige leeftijd.
Wat je leeftijd ook is, als je bepaalde tekenen vertoont zoals afwisselend diarree en constipatie of bloed in de ontlasting, is het absoluut noodzakelijk dat je langsgaat bij een arts om er zeker van te zijn dat je geen darmkanker hebt. Vergeet dat nooit!
Bron: La hausse des cancers colorectaux se confirme chez les moins de 50 ans - Medscape - 23 mai 2019.
Vandaag krijgen patiënten in het ziekenhuis de diagnose darmkanker zonder veel onderscheid in subtypes van de tumor. Leuvense darmkankeronderzoekers zetten al jaren in op het vinden van verschillende soorten van darmkanker, om zo in de toekomst de behandeling beter te kunnen afstemmen op het type tumor. Tot nu toe gebruiken onderzoekers wereldwijd een model waarin ze 4 types darmkanker onderscheiden.
Nieuw onderzoek, onder co-leiding van UZ Leuven, ontdekte met behulp van de gloednieuwe single cell technology 2 nieuwe subtypes om darmtumoren te kunnen onderverdelen. 50% van de darmtumoren blijken zoals verwacht darmslijmvliescellen te hebben, maar de andere 50% vertonen gewijzigde slijmvliescellen die eerder lijken op maagslijmvliescellen. Die informatie levert nieuwe inzichten op om het ontstaan van darmkanker te kunnen ontrafelen. "Over een jaar gaat de diagnose voor het stellen van darmkanker er radicaal anders uitzien."
Bron: https://www.uzleuven.be/nl/nieuws/nieuwe-classificatie-darmkanker-de-maak
“Onder wetenschappers groeit het inzicht dat een ongezonder leven slechts voor een deel verklaart dat er meer mannelijke dan vrouwelijke kankerpatiënten zijn. Mannen lijken ook biologisch benadeeld te zijn. Twee nieuwe studies, die deze week in het vakblad Nature staan, zetten het Y-chromosoom in de schijnwerpers. Het geslachtschromosoom dat alleen mannen hebben, lijkt een rol te spelen bij hoe darm- en blaaskanker zich ontwikkelen.”
Op vraag van De Standaard heeft het Kankerregister de Belgische cijfers op een rij gezet. De kloof tussen de geslachten neemt sterk toe vanaf de leeftijd van 60 jaar. Dan neemt het kankerrisico voor mannen een hoge vlucht. “We krijgen er nu pas een beeld van wat daar allemaal achterzit”, zegt Eric Van Cutsem, professor oncologie aan het UZ ¬Leuven en voorzitter van de Stichting tegen Kanker. “Dat geslachtshormonen en -genen van mannen en vrouwen een rol zouden kunnen spelen, zijn vrij recente inzichten”, aldus de professor in De Standaard.
Oncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.
"Laat dat vechten over aan dokters en onderzoekers. Patiënten hebben vooral steun en troost nodig”, aldus de hoofdredacteur op VRT NWS. "Vechten tegen kanker, het is ook...
Lees verderIn een in maart door de American Cancer Society gepubliceerde studie schatten onderzoekers dat in 2023 bij 153.000 mensen in de Verenigde Staten darmkanker zal worden vas...
Lees verderLevensstijl en kankerpreventie: wat is het verband?
Vandaag wordt algemeen aangenomen dat een gezonde levensstijl een rol speelt in het voorkomen van diverse vormen va...
Lees verder“Onder wetenschappers groeit het inzicht dat een ongezonder leven slechts voor een deel verklaart dat er meer mannelijke dan vrouwelijke kankerpatiënten zijn. Mannen lijk...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderVandaag krijgen patiënten in het ziekenhuis de diagnose darmkanker zonder veel onderscheid in subtypes van de tumor. Leuvense darmkankeronderzoekers zetten al jaren in op...
Lees verderDr. Anne Demols, gastro-enteroloog en specialiste digestieve oncologie in het Erasmusziekenhuis.
Dr. Luc Colemont, maagdarmspecialist en managing director bij de vzw Stop Darmkanker
Jacqueline, 70 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen