De geneesmiddelenbehandeling heeft als doel de aanvallen volledig te onderdrukken met zo weinig mogelijk of zelfs geen bijwerkingen. Dat is mogelijk in 70% van de gevallen, al is er dan soms wel polytherapie nodig, d.w.z. combinatie van verschillende anti-epileptica. In 30% van de gevallen kunnen geneesmiddelen de epilepsie niet volledig onder controle krijgen. Bij dergelijke refractaire epilepsie is de behandeling erop gericht het aantal aanvallen en de ernst ervan te verminderen.
Voor een optimaal resultaat moeten de molecule(n) en de dosis oordeelkundig aangepast worden aan het soort epilepsie en aan de specifieke kenmerken van de patiënt (geslacht, leeftijd, gewicht, enz.). Krijgt de patiënt toch nog af en toe een aanval, dan volstaat het soms om de dosis te verhogen of een tweede molecule toe te voegen, zodat de aanvallen volledig uitblijven. Een patiënt mag nooit aarzelen om daarvoor een nieuwe afspraak te maken met zijn neuroloog. De ideale behandeling is dié waarbij de patiënt opnieuw een zo goed als normaal leven kan leiden, net als vòòr zijn epilepsie.
De geneesmiddelenbehandeling heeft als doel de aanvallen volledig te onderdrukken met zo weinig mogelijk of zelfs gee...
Lees verderDe omgeving van de patiënt moet bij een epilepsieaanval koelbloedig optreden, om de risico's op lichamelijke letsels zoveel mogelijk te beperken.
Een aanval tijdens het autorijden is gevaarlijk. Vandaar dat er een wettelijk rijverbod geldt voor alle epilepsiepatiënten. Deze maatregel wordt in bepaa...
Lees verderAl zijn anti-epileptica in de meeste gevallen doeltreffend, sommige factoren bevorderen een aanval en moeten dan ook in de mate van het mogelijke vermeden worden.
Katrien, 26 jaar
Kwinten, 13 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen