Hoe vaak de patiënt op consult moet bij zijn neuroloog, hangt af van de ernst van de epilepsie. Bij recidieven is dat meer dan wanneer de epilepsie goed onder controle is. De patiënt of zijn omgeving moet het tijdstip van de aanvallen nauwkeurig noteren. Zo'n agenda is een onvervangbaar hulpmiddel voor de neuroloog. Op die manier kan hij nagaan of de laatste geneesmiddelenaanpassingen doeltreffend zijn. Eventueel kan hij enkele aanpassingen doorvoeren.
Ook al zijn de huidige anti-epileptica zeer doeltreffend, ze hebben soms bijwerkingen of ongewenste effecten. Die kunnen zeer sterk uiteenlopen: van vermoeidheid of nervositeit tot zeldzamere en zeer specifieke verschijnselen, zoals huid- of spijsverteringsklachten. In veel gevallen kunnen de bijwerkingen vermeden of op zijn minst verlicht worden door de behandeling aan te passen. Het is dus belangrijk om erover te praten met uw neuroloog.
De geneesmiddelenbehandeling heeft als doel de aanvallen volledig te onderdrukken met zo weinig mogelijk of zelfs gee...
Lees verderDe omgeving van de patiënt moet bij een epilepsieaanval koelbloedig optreden, om de risico's op lichamelijke letsels zoveel mogelijk te beperken.
Een aanval tijdens het autorijden is gevaarlijk. Vandaar dat er een wettelijk rijverbod geldt voor alle epilepsiepatiënten. Deze maatregel wordt in bepaa...
Lees verderKatrien, 26 jaar
Kwinten, 13 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen