Als de complexe partiële aanval voorbij is, kan het nog verschillende minuten duren voor de patiënt weer bij normaal bewustzijn is. In die periode is de patiënt meestal verward.
Complexe partiële aanvallen ontstaan meestal in het diepliggende deel van één van beide temporale kwabben. Dat zijn de hersengedeelten ter hoogte van de slapen. De aura of het eerste symptoom is dan een vaag, naar gevoel in de maag (zoals een knoop in de maag) dat langzaam langs de borstkas opstijgt naar de keel. Wanneer dat gevoel de hals of de keel bereikt, verliest de patiënt gedurende 30 à 90 seconden contact met de buitenwereld. Ondertussen maakt hij automatische kauw- en slikbewegingen, die erop wijzen dat de epilepsiehaard zich in de slapen bevindt, en dus van temporale oorsprong is. Vervolgens wordt hij geleidelijk wakker en voelt hij zich erg vermoeid. Sommige patiënten hebben dan ook even rust nodig na dit soort aanval.
De geneesmiddelenbehandeling heeft als doel de aanvallen volledig te onderdrukken met zo weinig mogelijk of zelfs gee...
Lees verderDe omgeving van de patiënt moet bij een epilepsieaanval koelbloedig optreden, om de risico's op lichamelijke letsels zoveel mogelijk te beperken.
Een aanval tijdens het autorijden is gevaarlijk. Vandaar dat er een wettelijk rijverbod geldt voor alle epilepsiepatiënten. Deze maatregel wordt in bepaa...
Lees verderKatrien, 26 jaar
Kwinten, 13 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen