De spieren in de slokdarmwand duwen het opgenomen voedsel naar de maag. Op het einde van de slokdarm, net boven de maag, bevindt zich de slokdarmsfincter. Deze sluitspier opent zich om het voedsel door te laten. Daarna sluit die zich opnieuw om te vermijden dat de maaginhoud in de slokdarm terechtkomt. Het maagzuur dat zich in de maag bevindt, verteert de voeding gedeeltelijk. Het voedsel vervolgt daarna zijn weg naar de twaalfvingerige darm.
Soms kan de slokdarmsfincter zijn spanning verliezen. Dan bestaat er een kans dat de maaginhoud terugvloeit in de slokdarm, en soms zelfs helemaal terug tot in de mond. Omdat het maagsap zeer zuur is, geraakt het slijmvlies van de slokdarm geïrriteerd. Dat is het brandende gevoel dat met gastro-oesofagale reflux (GERD) gepaard gaat. De aandoening is vrij frequent: 10 tot 20 % van de bevolking kampt minstens een keer per week met GERD (1).
Reflux is zeer frequent bij baby’s. Hun spijsverteringsstelsel is nog niet helemaal volgroeid, wat tot zure oprispingen kan leiden.
“Het is een eenvoudige en doeltreffende manier om brandend maagzuur tegen te gaan”, aldus arts-onderzoeker Jeroen Schuitenmaker van Amsterdam UMC. Hij deed onderzoek naar...
Lees verderNet als bij alle andere geneesmiddelen treden er bijwerkingen op bij medicatie voor brandend maagzuur en reflux. Wees dus voorzichtig als je dergelijke medicatie inneemt....
Lees verderNina, 30 jaar oud
Steven, 47 jaar oud
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen