De maag is geen rekbaar orgaan. Door te veel voedsel neemt de druk op de maag toe, wat zure oprispingen in de hand werkt.
Tijdens een veel te snelle maaltijd heeft de maag niet genoeg tijd om elke hap te verteren. De eerste hap is nog niet verwerkt en de volgende hap komt al in de maag terecht. Het voedsel stapelt zich dus op in de maag. Als de maag te vol is, kan het voedsel samen met het maagsap terug oprispen.
Sommige drank- en voedselsoorten worden minder snel verteerd dan andere. Ze blijven dus langer in de maag zitten, waardoor het risico op gastro-oesofagale reflux stijgt. Dat gebeurt onder meer met:
Ook gegiste dranken, zoals bier, wijn en cider verhogen de maagzuurproductie. Ten slotte kunnen ook bruisende dranken zure oprispingen veroorzaken. De luchtbellen nemen immers plaats in de maag en voeren de druk op.
“Het is een eenvoudige en doeltreffende manier om brandend maagzuur tegen te gaan”, aldus arts-onderzoeker Jeroen Schuitenmaker van Amsterdam UMC. Hij deed onderzoek naar...
Lees verderNet als bij alle andere geneesmiddelen treden er bijwerkingen op bij medicatie voor brandend maagzuur en reflux. Wees dus voorzichtig als je dergelijke medicatie inneemt....
Lees verderNina, 30 jaar oud
Steven, 47 jaar oud
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen