Onderzoek van het tumorweefsel dat met de biopsie of tijdens de operatie is weggenomen, moet aantonen om welk soort borstkanker het precies gaat. Dat onderzoek gebeurt aan de hand van een reeks kleuringen en geeft informatie over:
Deze receptoren opsporen is van cruciaal belang voor de keuze van de behandeling. Geen enkele test is echter 100% betrouwbaar, omdat een tumor heterogeen is en de kenmerken ervan verschillen in functie van de onderzochte zone van de tumor. Daarom is het raadzaam om zowel de biopsie te onderzoeken - vaak is er voor de ingreep al een biopsie gebeurd - als de tumor die tijdens de operatie wordt weggenomen.
Aan de hand van de resultaten worden zo ‘histologische’ subtypes van de kanker bepaald. Niet alle soorten borstkanker zijn namelijk gelijk en zowel de prognose als de behandeling hangen af van het al dan niet voorkomen van deze receptoren (een soort sloten) op het oppervlak van de kankercellen.
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van dr. Joëlle Collignon.
Na een klinisch en radiologisch onderzoek (mammografie en echografie) moet de diagnose van borstkanker worden bevestigd door cellen weg te nemen (cytopunctie) en vooral door weefsel weg te nemen (biopsie).
De patholoog-anatoom onderzoekt de cellen en het weefsel om de kenmerken van de tumor vast te stellen en op basis daarvan de meest geschikte behandeling te kiezen.
Als de diagnose van borstkanker bevestigd is, volgt soms een uitgebreider onderzoek om te kijken hoe verspreid de tumor is: botscintigrafie, echografie van de lever, radiografie of scan van de borstkas of MRI-scan van de borsten.
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van dr. Joëlle Collignon.
Borstkanker ontstaat in de melkgangen (kanaaltjes die de melk naar de tepel voeren) en in de melkklieren (klieren die de melk aanmaken). Het is een kwaadaardige tumor die tegenwoordig meestal in een vroeg stadium kan ontdekt worden. Jammer genoeg hebben zes op de honderd patiënten al uitzaaiingen op het moment van de diagnose.
De diagnose van borstkanker gebeurt door middel van screening bij een patiënte zonder symptomen of door een onderzoek bij een patiënte die naar de arts gaat omdat ze symptomen heeft.
De diagnose van borstkanker gebeurt door:
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van dr. Joëlle Collignon.
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van dr. Joëlle Collignon.
Via onderzoek van de weefselmonsters uit de biopsie en de operatie wordt een onderscheid gemaakt tussen deze tumoren naargelang er receptoren aanwezig zijn en welke:
De indeling in borstkankersubtypes is ingewikkeld. Daarom is het belangrijk dat u uitleg vraagt aan uw oncoloog.
Onderzoek naar receptoren op de kankercellen is één aspect van de aanpak bij borstkanker. Misschien zult u ook horen spreken over moleculaire typering. Die dient om te bepalen of er bepaalde genen in de tumor aanwezig zijn en hoeveel. Dit onderzoek naar de ‘multigenetische handtekening’ van kanker behoort voorlopig nog tot het klinisch onderzoek en wordt dus nog niet routinematig toegepast.
De vaststelling van het type borstkanker, de agressiviteit, het al dan niet voorkomen van verschillende receptoren en de uitgebreidheid van de tumor (aanwezigheid van uitzaaiingen of niet) zijn bepalend voor de keuze van de behandeling:
Het behandelplan wordt opgesteld in overleg met de verschillende specialisten die betrokken zijn bij de borstkankerbehandeling. Samen bepalen ze welke behandelingen zullen plaatsvinden en in welke volgorde (multidisciplinair overleg).
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van dr. Joëlle Collignon.
Het onderscheid tussen een goedaardige cyste en een kwaadaardige tumor is niet altijd eenvoudig. Op CT-beelden (röntgenstralen) kunnen cysten en tumoren er zeer gelijkaar...
Lees verderDe resultaten van een nieuwe wetenschappelijke studie betekenen een stap vooruit in de ontwikkeling van een therapie die specifiek gericht is op HER2-positieve borstka...
Lees verderBij borstkanker kunnen de kankercellen zich verspreiden via het bloed of de lymfe, dat is een weefselvloeistof die door de lymfevaten circuleert en een belangrijke rol sp...
Lees verderVolgens een recente studie kiezen almaar meer vrouwen die borstkanker hebben eerder voor een borstamputatie of mastectomie - een volledige verwijdering van de borst -...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderDr. Corina Martinez-Mena, medisch oncologe in de Borstkliniek ISALA van het UMC Sint-Pieter.
Pr Hannelore Denys, kliniekhoofd medische oncologie UZ Gent
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen