Ons onderzoekslaboratorium toonde aan dat de thymus (zwezerik) vanaf het embryonale leven een essentiële rol speelt in de ‘tolerantie’ van het immuunsysteem tegenover het endocriene systeem. De thymus is een lymfoïd orgaan achter het borstbeen. De thymus bevat een programma dat aan het immuunsysteem zegt om de endocriene klieren niet aan te vallen. We denken dat hyperthyreoïdie geen aandoening van de schildklier is, maar in de eerste plaats een aandoening van de thymus. Dat orgaan zou verantwoordelijk zijn voor alle specifieke auto-immuunaandoeningen van organen, zoals juveniele of type 1-diabetes, reumatoïde artritis, of multiple sclerose. We zouden dus niet meer vanuit de schildklier, het zenuwstelsel of de alvleesklier moeten werken, maar vanuit de thymus omdat die klier de motor is voor de ontwikkeling van auto-immuniteit. De thymus ligt aan de basis van de ‘programmatiefout’ van de immuuntolerantie tegenover een bepaald perifeer weefsel.
Natuurlijk, maar tegelijk zijn het aandoeningen die we vandaag gemakkelijk behandelen. Als we daarentegen in overweging nemen dat het ziekteverwekkende proces hetzelfde is bij type 1-diabetes, een aandoening die zwaar weegt op patiënten en de sociale zekerheid, zou bijvoorbeeld de ontwikkeling van een vaccin op basis van de eigenschappen van de thymus veel kunnen veranderen.
Ik had nooit kunnen vermoeden dat een ‘ziekte’ zoveel energie kon geven. Verleden jaar ben ik aan een nieuwe job begonnen. Ik deed het werk graag. Ik was helemaal fit, werkte tien uur per dag en voelde me helemaal niet moe. Ik was heel onrustig, een beetje geprikkeld, maar ik schreef dat toe aan de druk op het werk. Tijdens die periode vermagerde ik ook drie kilo, terwijl ik me bijna alles en om het even wat toestond. Ik lag er niet wakker van: omdat ik altijd een beetje mollig ben geweest, was ik eerder blij.
Na enkele weken met dat ritme moest ik toch een toontje lager zingen. Ik kon niet meer. Ik kon de trappen niet meer op zonder dat mijn hart op hol sloeg. Ik kon mijn dossiers niet meer volgen: ik was gewoonweg uitgeput. Mijn huisarts schreef me een bloedafname voor. Die toonde de ziekte van Graves-Basedow aan. Met de behandeling kwam alles uiteindelijk weer op zijn pootjes terecht. Nu moet ik geen geneesmiddelen meer innemen. Maar ik weet nu dat ‘barsten van energie’ soms verdacht is.
Jodium is de brandstof van de schildklier. Moeten mensen dan het gebruik van jodiumrijke voedingsmiddelen beperken als hun schildklier te veel hormonen produceert?
In...
Lees verderDe schildklier is een endocriene klier; ze produceert dus hormonen. Ze lijkt op een vlinder van ongeveer 5 cm hoog en 2 tot 3 cm breed, en ze zit onderaan de hals. De kli...
Lees verderDe schildklier is een endocriene klier; ze produceert dus hormonen. Ze lijkt op een vlinder van ongeveer 5 cm hoog en 2 tot 3 cm breed, en ze zit onderaan de hals. De kli...
Lees verderEen chirurgische behandeling wordt vaak voorbehouden voor toxische noduli, in combinatie met een volumineus kropgezwel (struma) met veel andere noduli. De chirurg v...
Lees verderVirginie, 32 jaar
Dr. Geenen, kliniekhoofd Endocrinologie aan het CHU de Liège (Luik)
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen