De schildklier heeft van nature jodium nodig om schildklierhormonen te produceren. Ze is trouwens het enige orgaan dat die stof kan ‘opvangen’. Radioactief jodium in de vorm van capsules wordt dus toegediend om de schildklier te ‘misleiden’: de schildklier kan niet nagaan of het jodium al dan niet radioactief is en zal die stof zonder onderscheid opnemen. Het opgevangen radioactieve jodium bestraalt daarna de klier, wat de hormoonproductie vertraagt.
Het niet-gebruikte radioactieve jodium wordt vervolgens op natuurlijke wijze uit het lichaam verwijderd langs de urinewegen.
Radioactief jodium wordt doorgaans voorbehouden voor de behandeling van toxische noduli, waarvoor een medicamenteuze behandeling niet werkt. Het geeft snel goede resultaten. Over het algemeen wordt radioactief jodium afgeraden bij jonge mensen, omdat een schadelijke invloed op de vruchtbaarheid niet uitgesloten is. Bovendien wordt een schildklier die tot rust wordt gebracht met radioactief jodium soms niet meer echt wakker. Dan moeten levenslang schildklierhormonen worden ingenomen.
Jodium is de brandstof van de schildklier. Moeten mensen dan het gebruik van jodiumrijke voedingsmiddelen beperken als hun schildklier te veel hormonen produceert?
In...
Lees verderDe schildklier is een endocriene klier; ze produceert dus hormonen. Ze lijkt op een vlinder van ongeveer 5 cm hoog en 2 tot 3 cm breed, en ze zit onderaan de hals. De kli...
Lees verderDe schildklier is een endocriene klier; ze produceert dus hormonen. Ze lijkt op een vlinder van ongeveer 5 cm hoog en 2 tot 3 cm breed, en ze zit onderaan de hals. De kli...
Lees verderVirginie, 32 jaar
Dr. Geenen, kliniekhoofd Endocrinologie aan het CHU de Liège (Luik)
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen