Bloedplaatjes worden aangemaakt in het beenmerg uit voorlopercellen (megakaryocyten). De voorlopercellen ontstaan na rijping uit bloedvormende stamcellen. Een megakaryocyt groeit uit tot een reuzencel die dan uiteenvalt in fragmenten; dat zijn de bloedplaatjes. Eén megakaryocyt kan meer dan 1000 bloedplaatjes vormen. De tijd nodig om vanuit een stamcel een bloedplaatje te maken duurt ongeveer 10 dagen.
De aanmaak van bloedplaatjes wordt geregeld door een hormoon in het bloed: trombopoiëtine. Dit hormoon wordt aangemaakt in de lever en de nieren. Het is te vergelijken met erythropoiëtine, dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen.
De levensduur van een bloedplaatje is 8 tot 10 dagen. De afbraak gebeurt vooral in de milt, minder in de lever en de longen.
Transfusie van bloedplaatjes is alleen zinvol in geval van belangrijke bloeding of bij een dringende heelkundige ingreep, samen met cortic...
Lees verderHet doel van de behandeling bij immune trombopenie is het verhinderen van bloedingscomplicaties. Bij het kiezen van de behandeling maakt men een onderscheid tussen pati...
Lees verderJohan, 74 jaar
Lea, mama van Brian, 6 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen