Bloed is een vloeistof waarin verschillende soorten cellen en eiwitten aanwezig zijn:
Het normale aantal bloedplaatjes bij een volwassene schommelt tussen 150.000 en 450.000 per microliter (µl) bloed. Bloedplaatjes zijn de kleinste celelementen van het bloed. Ze bestaan uit heel kleine buisjes (microtubuli) waarrond de membraan zit. Op deze membraan zitten glycoproteïnen (complexen van eiwitten en suikers). Dankzij de eiwitten kunnen de bloedplaatjes aan elkaar blijven plakken en bijdragen tot het vormen van stolsels in geval van bloeding.
Bloedplaatjes wegen weinig en worden door de bloedstroom tegen de gladde binnenkant van de bloedvatwand voortgerold. Wanneer een ader of een slagader beschadigd raakt, zullen de bloedplaatjes zich vastkleven (adhesie) aan de randen van de opening in de bloedvatwand. Dat kunnen ze dankzij de glycoproteïnen op hun membraan. Het is de eerste en belangrijkste stap in het bloedstollingsproces.
De adhesie van bloedplaatjes op de opening in de bloedvatwand zet de volgende stappen van de bloedstolling in gang: ze activeert namelijk stollingsfactoren in het bloed waardoor de bloedplaatjes niet alleen aan de wand maar ook stevig aan elkaar gaan vastkleven. Stollingsfactoren zijn eiwitten die een ingewikkelde kettingreactie veroorzaken waardoor een bloedprop ontstaat. Deze bloedprop zal de opening in de ader of de slagader uiteindelijk afdichten en de bloeding stoppen.
Transfusie van bloedplaatjes is alleen zinvol in geval van belangrijke bloeding of bij een dringende heelkundige ingreep, samen met cortic...
Lees verderHet doel van de behandeling bij immune trombopenie is het verhinderen van bloedingscomplicaties. Bij het kiezen van de behandeling maakt men een onderscheid tussen pati...
Lees verderJohan, 74 jaar
Lea, mama van Brian, 6 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen