Het voorste deel voor het oog, dat onder andere bestaat uit de iris, de lens en het hoornvlies, dient als ‘venster’ en lens. Het leidt de lichtstralen naar de achterzijde van het oog. Daar vangen de fotoreceptoren van het netvlies de informatie van het licht op, zetten die om in elektrische signalen en brengen ze via de oogzenuw over naar de hersenen waar die informatie wordt geïnterpreteerd.
In het midden van het netvlies bevindt zich de macula, een zone die zeer veel fotoreceptoren bevat, waarmee meer details kunnen worden gezien. Dat fijner gezichtsvermogen is erg nuttig om kleine letters in een boek te onderscheiden of een draad door het oog van een naald te steken.
In het midden van de macula bevindt zich de fovea, de zone van het oog waarmee we uiterst precies en duidelijk kunnen zien.
Une tache sombre immobile au centre de votre vision ? Des lignes déformées ?
C'est peut-être une DMLA. Consultez rapidement un médecin ophtalmologue.
Wat zijn de eerste tekens van LMD? Marcel beschrijft de eerste symptomen van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD) en vertelt ons hoe hij dag in dag uit omgaat me...
Lees verderBescherm je ogen! Mensen met een verminderd gezichtsvermogen (bv. door retinopathie, cataract, LMD) lijden drie keer meer dan anderen aan cognitieve stoornissen (geheugen...
Lees verderUne tache sombre immobile au centre de votre vision ? Des lignes déformées ?
C'est peut-être une DMLA. Consultez rapidement un médecin ophtalmologue.
Dr. Pieter Boghossian, oogarts in de Kliniek Sint-Jan
Dr. Alexandra Kozyreff, oogarts in de Cliniques universitaires Saint-Luc
Paul, 68 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen